Sfantul Mina, praznuit astazi de credinciosi. Pelerinaj de amploare la racla cu moastele Sfantului Mucenic

Sfantul Mucenic Mina este praznuit, luni, de creedinciosii ortodocsi. Cunoscut ca ocrotitorul celor pagubiti, Sfantul Mina este praznuit de ortodocsi pe 11 noiembrie, iar romano-catolicii il serbeaza pe 24 noiembrie.

In Bucuresti, toamna este nu numai anotimpul culorilor si peisajelor deosebite, ci mai ales timpul pelerinajelor. Dupa pelerinajul de Sfantul Dimitrie cel Nou, de pe Colina Bucuriei, sau cel de la Manastirea Radu Voda, pentru Sfantul Ierarh Nectarie, Vindecatorul de boli, a sosit timpul cand pasii credinciosilor se indreapta spre biserica in care se pastreaza moaste ale Sfantului Mucenic Mina, sarbatorit astazi, 11 noiembrie.

Biserica Parohiei „Sfantul Mina“ – Vergu este una dintre bisericile din Bucuresti in care oamenii vin, din locuri numai de Dumnezeu stiute, sa se roage Sfantului Mucenic Mina ca sa-i intareasca in credinta, ca sa indure suferinta si sa fie izbaviti din primejdii, necazuri si incercari. Deschis in fiecare zi, acest lacas de cult, in care se pastreaza odoarele duhovnicesti ale Marelui Mucenic Mina si icoana sa facatoare de minuni, este un loc de pelerinaj nu numai in preajma sarbatoririi sfantului, ci in fiecare zi a anului. Dar cei care il au pe Sfantul Mina mai apropiat sufletului lor nu isi ingaduie ca sa lipseasca de la sarbatoarea inchinata lui, fie ca sunt din Bucuresti, fie din alte zone ale tarii.

„Cat ma tine Dumnezeu, in fiecare an voi veni la Sfantul Mina ca sa ma inchin si sa sarut sfintele sale moaste si astfel, prin rugaciunile noastre si cu ajutorul sfintilor, al Maicii Domnului si al Domnului nostru Iisus Hristos, sa trecem si noi pacatosii de-a dreapta Tatalui“, a marturisit Elena Manolache din Crevedia, Dambovita.

Sfantul Mucenic Mina este mult iubit de crestini, nu numai pentru aflarea grabnica si indestulatoare a felurite pagube suferite, ci mai ales pentru ca a fost invrednicit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni.

„Cei care citesc viata Sfantului Mucenic Mina si minunile scrise de Timotei, arhiepiscop al Alexandriei, si cele pana in zilele noastre, fie aici, fie in zona Egiptului sau in alte parti, vad interventiile minunate ale sfantului in cazul celor pagubiti. Dar nu numai, ci si in diferite momente ale vietii intervine Marele Mucenic Mina, daca omul vrea sa conlucreze cu harul si puterea lui Dumnezeu si a sfintilor, care sunt inzestrati de Dumnezeu cu putere divina. Fie ca le purtam numele, fie ca suntem nascuti in ziua vreunui sfant, nu trebuie sa uitam ca sfintii sunt vii inaintea lui Dumnezeu si pururea se roaga pentru noi. Ei ne sunt pilda si model de vietuire inaintea lui Dumnezeu. Au trait in viata aceasta ca si noi, in vremuri grele, in incercari, in necazuri, lipsuri si nevoi, dar au marturisit pe Hristos tot timpul si astfel au simtit ca puterea lui Dumnezeu este cu ei. Pentru cei care intr-adevar au venit cu credinta si fara indoiala, asa cum spune Mantuitorul: «Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide», acum simt ocrotirea Sa deosebita si multumesc Lui pentru binefacerile primite“, a spus pr. Gheorghe Ispas, parohul Bisericii „Sfantul Mina“ – Vergu din Capitala.

„Atingandu-se cu fruntea de racla, a inceput sa simta o fierbinteala exact unde avea boala“

De-a lungul timpului, mai multi credinciosi au venit sa spuna preotilor slujitori ca au simtit lucrarea binefacatoare a Sfantului Mucenic Mina asupra sufletelor lor, a casei lor sau a celor pentru care s-au rugat cu credinta inaintea lui Dumnezeu si a sfintelor moaste.

„Poate din modestie, din smerenie, pastreaza fiecare cu credinta in suflet si simt ca Sfantul i-a ajutat in mod deosebit. Au fost si cazuri in care ne-au relatat, in masura in care au simtit sa spuna lucrul acesta, ca intr-adevar la Sfantul Mina, cand s-au rugat cu credinta, au simtit ajutorul, ocrotirea si implinirea rugaciunilor lor. imi aduc aminte ca eram in biserica, impreuna cu un parinte coslujitor, si a venit o doamna de la Turnu-Magurele sa ne spuna pricina intristarii dansei. Atunci parintele coslujitor i-a spus sa se roage la moastele Sfantului Mina si sa-i ceara cu insistenta ca Dumnezeu sa-i dea tamaduirea bolii, iar aceasta, atingandu-se cu fruntea de racla cu sfintele moaste, a spus in auzul celor prezenti ca a inceput sa simta o fierbinteala la ceafa, exact in locul unde avea durerea cea mai mare, unde avea boala. La vreo luna si jumatate a venit din nou, dar insotita de fiul ei si de doctorul care o tratase si care se minunase de modul in care s-a tamaduit. A fost o bucurie deosebita pentru toti, iar apoi fiul dansei, desi din alta zona a tarii, a dorit sa fie cununat in aceasta biserica“, a mai spus pr. paroh Gheorghe Ispas.

Inca de ieri, ca si astazi, sute de pelerini isi asteapta cu rabdare clipa reintalnirii cu Sfantul Mucenic Mina. Dupa cum marturiseau unii dintre ei, trairile din timpul pelerinajului se astern in ganduri, de acolo in suflet, iar apoi in inima care-L va preaslavi pe Dumnezeu. Sfantul Mucenic Mina, asemenea tuturor sfintilor lui Dumnezeu, se roaga Bunului Dumnezeu ca sa fie sfaramate „lanturile fermecatoare ale diavolului cu care infasoara sufletele cele slabe spre a le trage la el“ (condacul al VII-lea din Acatistul Sfantului Mucenic Mina) si-i izbaveste pe cei pagubiti si furati de diavol, facandu-i partasi bunatatilor vesnice.

Pregatiri de hramul bisericii

Sarbatorirea hramului inseamna in primul rand bucuria spirituala. Ieri-dimineata, inainte de savarsirea Utreniei si a Sfintei Liturghii, racla cu odoarele duhovnicesti ale Sfantului Mucenic Mina a fost scoasa din lacasul de cult si asezata in baldachinul din curte. Aseara, au fost savarsite Vecernia, Litia si Acatistul Sfantului Mare Mucenic Mina, iar astazi, in ziua de serbare a celui de-al treilea hram, Sfanta Liturghie si slujba Parastasului.

„Pentru cei care stau cu rabdare si cu credinta ca sa ajunga sa sarute moastele Sfantului Mare Mucenic Mina, recunoscut ca ocrotitor al pagubitilor si nu numai, si sa simta puterea ocrotitoare a lui Dumnezeu prin sfintii Sai, am pregatit aproximativ 1.000 de caserole cu sarmale si alte bucate, ca sa le guste cu rabdare si sa-i intareasca dupa orele pe care le-au avut de asteptat la rand“, a precizat parohul Bisericii „Sfantul Mina“ – Vergu.