Sfântul Valentin: tradiții și obiceiuri de Ziua Îndrăgostiților. De unde începe povestea!

VALENTINE’S DAY Ziua indragostitilor este o sarbatoare care, pe an ce trece, devine tot mai populara si la noi in tara. Dar ce reprezinta aceasta sarbatoare, care sunt traditiile si de unde vine? 

Povestea incepe de la un preot roman, Valentin pe numele sau, care a fost martirizat in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Legenda spune ca imparatul Claudius al II-lea a interzis logodnele si nuntile, deoarece barbatii refuzau sa se inroleze pentru a nu- si parasi sotiile. Preotul, milostiv din fire, a cununat in secret perechile care vroiau sa se casatoreasca. Cand imparatul a aflat ce facea preotul, l-a intemnitat. Valentin a murit ca martir in inchisoare la data de 14 februarie. Cat timp a fost inchis, parintele Valentin trimitea mesaje prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.

Preotul a fost un martir care a fost alaturi de tinerii indragostiti, a crezut in ei, ba mai mult, si-a dat viata pentru iubire. De aceea, sarbatoarea este dedicata iubirii sincere, dragostei adevarate, care trece peste greutatile vietii asa cum a facut si parintele Valentin.

VALENTINE’S DAY: Traditii si obiceiuri

In Marea Britanie se sarbatoreste in special prin oferirea de flori, cadouri, felicitari. In Tara Galilor se ofera linguri de lemn sculptate in forma de inima, dar si inimi sau chei din lemn, acestea din urma avand semnificatia: Tu imi deschizi inima . Ba mai mult, in unele zone copiii interpreteaza cantece care au legatura cu aceasta zi, dupa care primesc bomboane, fructe sau bani.

VALENTINE’S DAY: Pereche aleasa de la geam

Cu ceva ani in urma, in Franta s-a nascut o traditie: persoanele necasatorite, tinere si nu numai, ieseau la ferestre si isi alegeau jumatatea . Daca barbatul nu era cucerit de femeia care il strigase, o abandona. Iar femeile care faceau parte din categoria celor parasite se adunau ulterior intr-un loc public si aprindeau un foc in care ardeau fotografii cu barbatii nerecunoscatori. Mai tarziu, ritualul a fost interzis de guvernul francez.

VALENTINE’S DAY Danezii trimit ghiocei presati persoanelor dragi

Iar unii barbati scriu o scrisoare cu cateva versuri de dragoste, dar nu o semneaza decat cu puncte (cate un punct pentru fiecare litera a prenumelui barbatului). Daca femeia care primeste scrisoarea ghiceste prenumele, este recompensata cu un ou de Paste, anul urmator.

VALENTINE’S DAY: Festival de Ziua indragostitilor

In Scotia, Ziua indragostitilor este sarbatorita cu un festival la care participa un numar egal de femei si barbati necasatoriti, iar fiecare isi scrie numele pe un biletel. Ulterior, cate o femeie extrage un biletel din palaria cu numele barbatilor si invers. Astfel, cei prezenti formeaza perechi, se daruiesc cadouri, se danseaza, iar la sfarst unele cupluri chiar se casatoresc.

In Romania, sarbatoarea traditionala care celebreaza dragostea este Dragobetele (sarbatorit pe 24 februarie). Insa, romanii au inceput sa sarbatoreasca si Valentine’s Day. Pentru multi, aceasta zi nu reprezinta nimic. Ba mai mult, considera Ziua indragostitilor ca pe o sarbatoare impusa de comerciantii care vor sa-si vanda marfa (cadouri, flori sau dulciuri). Cei mai multi sunt de parere ca nu avem nevoie de o anumita zi pentru a celebra dragostea.