SFARSITUL LUMII, din laboratorul de viitorologie. Ce spune Mihai Botez

SFARSITUL LUMII, din laboratorul de viitorologie. Te-ai gandit vreodata cum iti vei petrece sfarsitul lumii? Probabil ca da, insa nu uita ca frica vinde foarte bine. Fie ca esti roman, francez sau american, sfarsitul lumii poate aduce multi bani. Se fac bani multi pe acest subiect, iar intrebarea “Cui ii este frica de sfarsitul lumii?” va ramane in prim-plan cel putin pana la arhi-mediatizata zi de 21 decembrie 2012, data la care se presupune ca ne va ajunge sfarsitul.

Problema este insa extrem de serioasa, iar oamenii se intreaba tot mai mult ce se intampla. Intr-adevar vom pati ceva, va veni sfarsitul? Raspunsul oamenilor de stiinta, inclusiv a celor de la NASA, este foarte clar: nu, nu va veni sfarsitul lumii. Si totusi…O vorba din popor spune ca frica nu stie carte. Frica e frica, iar omul are nevoie de cancan-uri. Din acest motiv au succes astfel de stiri.

Dupa ce va trece ziua de 21 decembrie, omul va spune respectuos Doamne, bine ca nu mi s-a intamplat mie! .

Matematicianul si viitorologul Mihai Botez, despre sfarsitul lumiiPe 18 noiembrie s-a nascut viitorologul Mihai Botez, matematician de formatie. Mihai Botez (n. 18 noiembrie 1940- d. 11 iulie 1995) a fost un matematician, diplomat si disident anti-comunist roman, ajuns dupa Revolutia din 1989 ambasador al Romaniei la ONU si in SUA.Absolvent al Facultatii de Matematica din Bucuresti, unde i-a fost student lui Octav Onicescu, Mihai Botez a lucrat mai intai ca matematician cercetator, profesor asociat la catedra de cibernetica economica, statistici si cercetare din ASE (1967) si apoi ca lector la Facultatea de Matematica, catedra de Statistica si Calculul Probabilitatilor.Mihai Botez era si un prognozator al viitorului, in sensul de structuri matematice, ecuatiile sale vorbind despre acest 21 decembrie, care a fost interpretat in calendarul mayas ca fiind sfarsitul omenirii.

Mihai Botez spunea despre acest 21 decembrie: Ce rau va avea asupra noastra este o siguranta, insa in mod cert nu se va intampla maine .Calendarul mayasCalendarul mayash are o baza care incepe la anul 3.114 are o lungime a ciclului cunoscuta de 5.126 de ani, iar prin scadere rezulta 2012.

Astfel, calendarul civilizatiei Maya, care cuprinde o perioada de 5.126 de ani, se termina in jurul datei de 21 decembrie 2012. Mayasii au facut profetii asupra evenimentelor care s-ar putea repeta in timp, insa pentru anul 2012 nu au prevazut sfarsitul lumii, asa cum sustin unele voci care propavaduiesc apocalipsa.Cu cat ne apropiem de sfarsitul calendarului mayas din data de 21 decembrie 2012, cu atat cercetatorii incearca sa convinga oamenii ca mayasii nu au prezis producerea unei apocalipse la sfarsitul acestui an.

Cercetatorii sustin ca 13 a fost un numar semnificativ pentru mayasi, iar terminarea calendarului ar fi insemnat o piatra de hotar si nu un sfarsit al lumii.Mayasii foloseau trei calendareCe nu se spune este ca mayasii foloseau trei calendare in acelasi timp. Foloseau Marele Calcul, precum si un calendar divin si unul civil.

Toate cele trei calendare erau bazate pe sistemul ventezimal, pe multiplii de 20. Se utilizau trei sisteme diferite de notare, in paralel, Marele Calcul, Tzolkin (calendarul divin) si Haab (calendarul civil). Dintre acestea, doar Haab avea o relatie directa cu lungimea anului.Mayasii erau un popor cu avansate cunostinte in domeniul astronomiei si ei au conceput unul din cele mai precise calendare cunoscute de om.

De asemenea ei au inteles ciclicitatea anumitor fenomene cosmice si faptul ca fenomenele cosmice pot influenta clima de pe Pamant si astfel viata oamenilor. Acest lucru a fost inteles tarziu de stiinta moderna. Se cunosc acum ciclurile Milankovitch despre care multi climatologi cred ca sunt cauza pentru o oscilatie a climei intre perioadele glaciare si interglaciare.

Un alt fenomen care este legat de anul 2012 este aliniamentul galactic, fenomen care are loc o data la 25920 de ani. Aliniamentul galactic este aliniamentul soarelui in solstitiul din decembrie cu ecuatorul galactic. Data de 21 decembrie 2012 este privita ca data la care meridianul solar trece prin ecuatorul galactic si Pamantul se aliniaza cu centrul galaxiei.

De precizat ca nici una dintre bisericile crestine mari (catolicii, ortodocsii, protestantii si neoprotestantii) nu avanseaza o data exacta pentru sfarsitul lumii .Este musai sa existe o apocalipsa ca natiunile sa-si motiveze existenta? Daca o religie are nevoie de o apocalipsa pentru a-si justifica existenta, atunci nu este tocmai o religie onesta. Sa nu uitam ca Apocalypsis inseamna cartea revelatiei, descoperire, asadar nu are nicio legatura cu sfarsitul.Ce spune NASA despre sfarsitul lumiiNasa a spus ca data de 21 decembrie nu va aduce sfarsitul lumii, demontand astfel toate scenariile.

Agentia Spatiala americana a dezmintit si o posibila inversare a polilor magnetici, un aliniament interstelar sau existenta vreunui pericol din partea unei planete in deriva, potrivit Mercury News.Agentia Spatiala americana a comunicat faptul ca data 21 decembrie 2012 nu va fi diferita fata de oricare alta zi, ea va marca doar solstitiul de iarna, momentul cand Soarele va fi in punctul cel mai de jos al orizontului.

Pesimistii demonteaza comunicatul NASA Cum era de asteptat, povestea despre sfarsitul lumii nu poate fi oprita nici chiar de NASA. Desi oficialii Agentiei Spatiale au specificat clar ca pe 21 decembrie nu va fi sfarsitul lumii, afirmand ca nu exista niciun fel de demonstratie stiintifica in aceasta privinta, pesimistii au venit si au spus: Da, dar nu exista nicio demonstratie stiintifica care sa arate ca nu poate fi sfarsitul lumii! .

Americanii cred mai usor in sfarsitul lumii?Sunt americanii mai slabi de inger decat europenii? Da, se pare ca europenii cred mai greu in sfarsitul lumii. Cei mai sceptici sunt francezii. Insa americanii au in sistemul de gandire formula fii gata oricand, pentru orice . Oricum, peste tot, sfarsitul lumii continua sa fie o afacere prospera!