IMAGINI GREU DE URMARIT CU ELICOPTERUL SMURD! Proprietarul DRONEI PLANGE cand povesteste ce a vazut pe lac

Drona care a filmat la scurt timp dupa prabusirea elicopterului SMURD in lacul Siutghiol a fost gasita si predata procurorilor militari care ancheteaza cazul, aceasta fiind functionala, urmand ca filmarile sa fie analizate de catre anchetatori. Proprietarul dronei, Bogdan Dumitru, a declarat, vineri, ca o persoana l-a anuntat ca drona sa pe care o pierduse luni, la scurt timp dupa prabusirea elicopterului SMURD, a ajuns la Politia Mamaia, astfel ca s-a dus acolo, insa a fost trimis la IPJ Constanta.

Dumitru a declarat ca politistii de la IPJ Constanta l-au indrumat la Parchetul Militar, ca a mers si acolo, dar i s-a spus ca drona nu ajunsese la procurori. Dupa cateva ore, a fost anuntat ca drona se afla la Parchetul Militar, astfel ca a mers acolo.

Bogdan Dumitru a povestit ca pe drona respectiva sunt doua filmari si doua fotografii. Prima filmare are aproximativ 20 de secunde si se vede cum coada elicopterului se misca puternic ca si cum cineva ar trage de ea, iar cea de-a doua filmare nu este deocamdata disponibila. Barbatul a mai spus ca in zilele urmatoare se va duce la Parchet cu o alta drona in care va introduce cardul din drona care a filmat pentru ca acele imagini sa poata fi disponibile si analizate de catre anchetatori.

El a precizat ca din imaginele inregistrate de drona se pot vedea o masina de pompieri si o barca ce se apropie de locul unde s-a prabusit elicopterul.

Proprietarul dronei povesteste cu lacrimi in ochi ce a vazut: “Se vede clar cum se zbate!”

Proprietarul dispozitivului spune ca a vazut scenele inregistrate si le catalogheaza drept sfasietoare. Coada elicopterului se misca de parca cineva se tinea de ea si se zbatea sa supravietuiasca. Marturiile video sunt acum in posesia procurorilor militari.

Cu lacrimi in ochi, Bogdan Dumitru poveste ca imaginile inregistrate de drona pe care a ridicat-o deasupra lacului in care se afla elicopterul sunt greu de urmarit. Il copleseste gandul ca unul din membrii echipajului era inca in viata si putea fi salvat, potrivit Stirilor Pro TV.

“Se vede clar cum cineva se zbate. Aia se vede clar. Nu e un val care vine de undeva. Cred ca inca era in viata”, spune Bogdan.

Citeste si: ACCIDENT ELICOPTER SMURD: IMAGINI de dupa prabusirea aparatului de zbor, surprinse cu o DRONA care a DISPARUT

Drona recuperata este acum in posesia procurorilor militari. Dispozitivul are avarii minore insa una dintre cele doua inregistrari facute imediat dupa catastrofa este intacta. 

“Cum a fost deodata asa gasita, azi a fost predata, ca de 3 zile am cautat toata zona”, spune Bogdan. Bogdan a ajuns in 6 minute pe malul lacului Siutghiol chiar in dreptul elicopterului prabusit. Pe langa imaginile, lui care pot fi folosite ca probe in ancheta, dispozitivul inregistreaza date importante, cum ar fi distanta fata de unitatea de control.

Pe de alta parte, scafandri au gasit alte bucati din aparatul de zbor. Toate piesele vor fi predate procurorilor iar specialistii in aviatie vor incerca sa afle ce anume a provocat aceasta tragedie.

“Acesta este drona care a filmat evenimentul de luni in care a cazut elicopterul SMURD. Drona se prezintă in conditii bune pe ansamblu, are o aripa de protectie rupta si camera deteriorata. Cardul a fost recuperat si predat către Parchet”, a scris proprietarul dronei, pe Facebook.

A aflat pe Facebook

Bogdan Dumitru a mai declarat ca a aflat de pe Facebook ca un elicopter s-a prabusit in lacul Siutghiol si a plecat inspre statiunea Mamaia, luand drona cu el.
El a precizat ca imediat ce a ajuns la locul accidentului a inaltat drona, indreptand-o inspre o zona a lacului unde observase o pata de ulei.

“Am ridicat drona sa vad cine e pe mal si am trimis-o pe un punct din lac unde parea sa fie ulei, dar era kerosen. Am ridicat drona la 64 de metri altitudine si era o chestie care se agita acolo prinsa de ceva. Cand am incercat sa o duc mai jos am pierdut controlul dronei. Filmarea a durat trei-patru minute, asa imi aduc aminte”, a spus Bogdan Dumitru.

El a spus ca nu isi explica de ce a pierdut controlul dronei.

“Cand o drona isi pierde controlul trebuie sa se duca in punctul de unde a plecat. Daca i se termina bateria, atunci cand ajunge la 20 la suta aterizeaza. Ea se afla atunci la 174 de metri de tarm si avea o viteza de cinci-sase metri pe secunda”, a povestit Bogdan Dumitru.

Barbatul a mai spus ca a cautat drona incepand de luni seara, insa fara succes, iar vineri dimineata a primit un telefon de la o persoana care i-a spus ca drona a fost gasita si predata Politiei Mamaia de catre un angajat al unui hotel.

Oficiali ai Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie declarasera pentru Mediafax ca procurorii care se ocupa de acest dosar nu primisera informatia ca drona a fost recuperata si ca aparatul nu era in posesia anchetatorilor.

Citeste si: Noi imagini VIDEO de la locul in care s-a prabusit elicopterul SMURD

Sursele citate au mentionat ca daca o persoana sau o autoritate recupereaza aparatul, trebuie sa-l predea anchetatorilor in baza unui proces-verbal.

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu (47 de ani) si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel (42 de ani), si-au pierdut viata in urma accidentului aviatic din Constanta. Elicopterul SMURD care s-a prabusit luni dupa-amiaza in lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta si se intorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogalniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operatiunile de cautare si salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anuntat de un martor la numarul de urgenta 112, la ora 16.11, iar in jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au inceput operatiunile de cautare pe lac. Interventia s-a incheiat oficial marti, la ora 4.10, cand a fost adusa la mal ultima victima.

Procurorii Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti au dispus inceperea urmaririi penale in acest caz pentru infractiunile de neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca. De asemenea, in continuarea cercetarilor, procurorii militari au extins urmarirea penala pentru ucidere din culpa. Ulterior, ancheta a fost preluata de Sectia Parchetelor Militare din Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorul general Tiberiu Nitu declara miercuri ca, deocamdata, nu a fost identificata cauza prabusirii elicopterului SMURD, precizand ca daca se va stabili ca decesul celor patru persoane “nu s-a datorat unei fapte umane”, ci unei “imprejurari fortuite”, nu va fi nimeni tras la raspundere.

Potrivit lui Nitu, in cazul oricarui accident urmat de decesul unor persoane este investigata o posibila fapta de ucidere din culpa, dar sunt situatii cand se stabileste ca decesul nu s-a datorat unei fapte umane, ci unei “imprejurari fortuite”.