SFATURI UTILE Cum sa iti protejezi STOMACUL in perioada CRACIUNULUI

In fiecare zi, in corpul tau se schimba patru miliarde de celule, iar cele mai rapide procese au loc in interiorul aparatului digestiv. Stiai ca mucoasa stomacului este nou-nouta la fiecare patru zile.

Cum protejam stomacul, mai ales in aceste zile cand il bombardam cu alimente concentrate in grasimi si zaharuri?

Digestia carbohidratilor incepe in cavitatea bucala, se continua in stomac. Digestia grasimilor incepe in stomac, unde se transforma in acizi grasi si glicerol. Grasimile netransformate sunt cauza pentru care mancarea este retinuta mai mult in stomac. 

De asemenea, si digestia proteinelor incepe tot in stomac, unde acestea se desfac in peptide. Pentru ca e primul bombardat de orice factor agresiv din alimente, medicii va recomdanda sa aveti acest organ important in minte atunci cand veti manca bucatele pregatite pentru masa de Craciun. O masa corecta pentru stomac incepe cu o supa.

Abia la zece minute dupa ce ati terminat ciorba sau supa sunteti pregatiti pentru felul doi. Dupa inca o jumatate de ora, bucurati-va de desert! Savurati-l indelung, macar vreo 15 minute. Daca tragem linie vedem ca masa de pranz ar trebui sa dureze o ora. Atat ar trebui sa dureze pranzul nu doar de Sarbatori, ci in fiecare zi in care punem pe masa trei feluri de mancare.

Circuitul hranei de-a lungul esofagului si pana in stomac dureaza opt secunde. Stomacul digera o masa bogata in grasimi in sase ore, in timp ce, pentru dulciuri sau cereale ii sunt necesare doar doua ceasuri. Digestia completa si corecta e facuta de tot tubul digestiv in conditiile in care va miscati dupa masa.

Indiferent ce aveti pe masa in perioada sarbatorilor, mult inseamna rau. Este nociv pentru tubul digestiv care ne asigura toata energia zilnica.

Sursa foto: ziuaveche