Sfaturile presedintelui Traian Basescu pentru viitorii marinari

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a participat sambata dimineata la cea de-a XIV-a editie a Adunarii Generale a Asociatiei Internationale a Universitatilor Maritime care a fost gazduita de sediul Bancii Nationale din Capitala. Basescu le-a vorbit viitorilor marinari despre propriile experiente din timpul cand naviga, dar le-a oferit si cateva sfaturi utile din postura de fost capitan de vas.

Traian Basescu si-a inceput discursul in limba engleza: “In fata voastra nu se afla doar un presedinte, dar si un capitan de vas care este extrem de mandru de brevetul pe care tocmai l-am reinnoit. Sunt in politica din anii ’90, dar niciodata nu mi-am pierdut brevetul. Cu permisiunea dvs, voi vorbi in limba romana, pentru ca veti avea parte de un traducator foarte bun. Eu voi expune cateva idei pentru industria navala”.

„Ceva mai rau decat criza bancara ar fi o criza in sistemul de transport maritim global. Aceasta criza nu este evitata, pentru ca poate fi generata daca sistemul de educatie pentru marina n-ar tine pasul cu evolutiile tehnologice si cu nevoile economiei globale. Munca marinarilor mi se pare esentiala. Trebuie sa imbinam capacitatea de a raspunde evolutiilor tehnologice cu capacitatea de a mentine in deplina siguranta navele porturile noastre, sistemele de comunicatie de la bordul navelor, de a mentine in deplina siguranta oamenii si bunurile pe care le transportam”, a continuat presedintele.

„Eu, in anul I am stat 2 luni la barci cu rame si barci cu vele. In anul II ne-am facut practica la bordul navelor militare si a navei Mircea. In anul III, la bordul navelor comerciale si, in anul IV, de asemenea la bordul navelor comerciale. Am terminat facultatea cu sentimentul ca pot sa fac in siguranta fata la bordul navelor”, si-a adus aminte Traian Basescu.

“Nimeni nu isi poate imagina lumea fara cei pe care dumneavoastra ii pregatiti, poate fara politicieni da, dar fara marinari nu. Nu iti poti imagine pe puntea unui mare petrolier un om slab, care sa nu fie capabil sa isi sacrifice timpul de odihna pentru a sta acolo, pe puntea de comanda, pe timp de furtuna. Iti trebuie sa o aiba acea educatie pe care oamenii care stau pe uscat nu au cum sa o aiba, oameni care trebuie sa pretuiasca mai mult fierul decat pe ei insisi. Invatamantul global de marina trebuie sa isi faca un criteriu din selectarea caracterelor pe care le introduce in sistem”, a concluzionat Traian Basescu.

Sursa foto: presidency.ro