Si SENATUL a fost convocat in SESIUNE EXTRAORDINARA. REACTIA OPOZITIEI

Senatul a fost convocat, marti, in sesiune extraordinara de catre Biroul Permanent pentru perioada 10-31 ianuarie, programul de lucru incluzand doar activitati in teritoriu si in comisiile permanente, informeaza News.ro.

“In sedinta Biroului Permanent s-a decis convocarea plenului pentru azi, la ora 13:00, de asemenea, pentru convocarea unei sesiuni extraordinare 10-31 ianuarie. Noul Parlament e responsabil, incearca sa rezolve probleme de administrare, guvernare, colegii mei azi vor intruni cvorumul la Senat. La 13:00, conform Regulamentului, trebuie intrunit plenul. Pe 25 (ianuarie – n.red.) cred ca vom primi proiectul de buget de la Guvern”, a anuntat vicepresedintele Senatului Nicolae Badalau.

Badalau a fost desemnat de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sa asigure conducerea acestei camere legislative in perioada 6-13 ianuarie. Liberalii au criticat convocarea sesiunii extraordinare, pe care o considera “un viclesug” pentru ca Guvernul sa poata emite ordonante in lipsa unei legi de abilitare. “Este pentru prima data cand intr-o sesiune extraordinara sunt programate activitati in circumscriptiile electorale si lucrari in comisiile permanente, ca si cum ele nu ar fi existat. Chestiunea asta este pentru a crea posibilitatea Guvernului sa emita acele ordonante fara legea de abilitare, ceea ce este un simplu viclesug care nu onoreaza activitatea nici a Guvernului, nici a majoritatii parlamentare”, a declarat liderul grupului PNL din Senat, Mario Oprea.

El a atras atentia ca este nevoie ca si plenul Senatului sa aprobe convocarea sesiunii extraordinare, iar acest lucru nu va fi posibil in lipsa cvorumului de sedinta. “Daca nu avem cvorum, aceasta sesiune pica la Senat. 69 de membri ai Senatului vor trebui sa fie prezenti in plen, este articolul 85 din Regulamentul Senatului”, a mai spus Oprea. Potrivit programului de lucru propus de Biroul Permanent, in sesiunea extraordinara senatorii ar urma sa aiba activitati in circumscriptiile electorale si lucrari in comisiile permanente.

Articolul 95 din Regulamentul Senatului prevede ca “proiectul programului de activitate pentru saptamana urmatoare este supus spre aprobare Senatului si se adopta, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, in ultima zi de activitate in plen a saptamanii; acesta se distribuie senatorilor, se afiseaza la sediu si se publica pe site-ul Senatului”.

Luni si Camera Deputatilor a fost convocata in sesiune extraordinara pana la finalul lunii ianuarie. La plenul de luni au fost prezenti mai putin de 40 de deputati, iar presedintele Camerei, Liviu Dragnea. Sesiunea parlamentara ordinara incepe in 1 februarie.

Sursa foto: adevarul