SIE, reactie in scandalul ofiterului acoperit: Hotararea 233/2013 nu avea nevoie de avizul CSAT. 70 de ofiteri acoperiti au fost deconspirati

Serviciul de Informatii Externe (SIE) a avut, marti dupa-amiaza, o prima reactie la declaratiile presedintelui Traian Basescu, care a deconspirat azi-noapte ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit in perioada 1997 – 2001. Propunerea, care a mers catre Guvernul Romaniei, a venit din interiorul SIE, explica institutia, potrivit Digi 24.

SIE explica nevoia de actualizare a listei de informatii clasificate si arata ca a fost nevoie de acea precizare explicita in noua hotarare deoarece in ultimii 10 ani, din cauza deficientelor din vechea hotarare, 70 de ofiteri acoperiti au fost deconspirati. Totodata, cei de la SIE spun ca hotararea 233/2013 nu avea nevoie de avizul CSAT, contrar de ceea ce a spus aseara presedintele Romaniei. Ei mai sustin ca niciodata o hotarare de Guvern nu a fost supusa avizului CSAT.

Potrivit SIE, Hotararea de Guvern 233/2013 nu avea nevoie de avizul Consiliului Superior de Aparare a tarii. Institutia a oferit un punct de vedere in acest caz la solicitarea Digi24.

„Fata de situatia in care este implicat un serviciu de informatii, respectiv de a fi chestionat cu privire la identitatea ofiterilor acoperiti, in contextul dispozitiilor legale ce-i guverneaza activitatea, SIE nu este abilitata sa raspunda unor intrebari de asemenea natura, chiar si in conditiile in care persoana la care se face referire nu ar fi avut nicio legatura cu institutia”, se arata in comunicatul oferit Digi24.

CITESTE SI: Basescu: Victor Ponta a fost OFITER ACOPERIT in perioada 1997-2001. Melescanu i-a fost complice 

Cu privire la Hotararea de Guvern 223/2013, SIE face urmatoarele precizari:

„- La nivelul anului 2002, in aplicarea art. 22 din _Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate_, Serviciul de Informatii Externe, institutie detinatoare de informatii clasificate secret de stat, a intocmit si supus aprobarii Guvernului lista cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul sau de activitate.

– Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat in timp o serie de vulnerabilitati in asigurarea protectiei sediilor, categoriilor de activitati si a personalului institutiei, generate de inopozabilitatea fata de terti a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri si tipuri de activitati ce se desfasoara in/de catre acestea sa fie deconspirate fara ca institutiile abilitate, in speta Parchetul, sa aiba posibilitatea legala de a intreprinde masurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE.

– ACTUALIZAREA _listei cuprinzand categoriile de informatii clasificate secret de stat_ A FOST INITIATA DE CATRE SERVICIU, in baza aceluiasi temei legal, respectiv art.22 din Legea nr. 182/2002 care prevede ca _„__Listele cuprinzand informatiile secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau detinute de autoritatile ori de institutiile publice, se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.”

– in elaborarea noii_ Liste_ _cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe, _au fost avute in vedere categoriile de informatii secret de stat consacrate in legislatia publica, in speta de art. 17 din Legea nr. 182/2002, precum si de Legea nr. 1/1998, astfel incat, prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, proiectul sa nu prejudicieze securitatea nationala si apararea tarii si, in acelasi timp, sa permita instituirea unui cadru normativ adecvat pentru protectia juridica a activitatii Serviciului, in ansamblul ei.

Citeste si: Acuzatiile formulate de TRAIAN BASESCU la adresa lui VICTOR PONTA au ajuns si in PRESA STRAINA

De altfel, art.1 alin. (2) din HG nr.223/2013 prevede faptul ca informatiile din lista SE DETALIAZA PE DOMENII CONCRETE DE ACTIVITATE, prin ORDIN AL DIRECTORULUI SERVICIULUI DE INFORMATII EXTERNE, asigurandu-se astfel protectia impusa de lege in privinta activitatii SIE dar si operativitate in adaptarea continutului acestora la schimbarile ce se vor produce in aceste domenii.

– Documentul, elaborat la nivelul departamentului juridic, cu aportul de specialitate al tuturor structurilor institutiei, a fost semnat de conducerea SIE si, ulterior avizarii, potrivit legii, a fost inaintat Guvernului spre aprobare.

Proiectul a fost dezbatut si supus aprobarii iN SEDINtA PUBLICA A EXECUTIVULUI DIN DATA DE 30.04.2013

Proiectul de hotarare de guvern a respectat intocmai circuitul legal de avizare, fiind inaintat Guvernului spre adoptare dupa

obtinerea tuturor avizelor, inclusiv avizul Consiliului Legislativ. in conformitate cu legislatia in vigoare, acest tip de act normativ nu este conditionat de un aviz CSAT, asa cum, de altfel, nici HG nr. 1209/2002 NU a fost avizat de catre CSAT. De altfel, din datele pe care le detinem, NICIO HOTARARE A GUVERNULUI AVAND CA OBIECT DE REGLEMENTARE LISTE CUPRINZaND INFORMAtIILE SECRETE DE STAT ALE celorlalte autoritati si institutii publice care gestioneaza asemena informatii NU A FOST SUPUSA AVIZULUI CSAT.

– IN PRIVINTA STATUTULUI PERSONALULUI SIE, modificarea adusa de HG nr.223/2013 NU REPREZINTa O EXTINDERE CI O RESTRANGERE A CATEGORIILOR DE PERSONAL protejate la nivel de secret de stat.

Astfel, fata de prevederea initiala potrivit careia „Informatiile, datele si documentele secrete sunt cele care se refera la PERSONALUL SERVICIULUI DE INFORMATII EXTERNE_”, actuala formula, respectiv „_Informatiile, datele si documentele secrete sunt cele care se refera la PERSONALUL DIN DOMENIUL ACTIVITatII INFORMATIVE, CHIAR sI DUPa iNCETAREA, iN ORICE MOD, A RAPORTURILOR DE MUNCA SAU SERVICIU” elimina din categoria personalului protejat la nivel secret de stat personalul din domeniul tehnic-administrativ, care nu este implicat in activitatea de informatii.

– Mentiunea potrivit careia _datele referitoare la personalul din domeniul activitatii informative sunt secrete chiar si dupa incetarea, in orice mod, a raporturilor de MUNCasau serviciu_ afost inserata in aplicarea prevederilor art.12 alin (2) din HG nr.585/2002, care dispun ca pentru informatiile clasificate SECRET termenul de clasificare este de 30 ANI. Documentele privind un cadru SIE nu se declasifica odata cu trecerea sa in rezerva, acestea mentinandu-si caracterul SECRET pana la epuizarea termenului prevazut de lege. Astfel, aceasta precizare nu aduce nimic nou ci reprezinta o explicitare a unor prevederi legale, care se regasesc, de altfel, si in art.18 din Legea nr. 1/1998 si art. 36 din Legeanr.182/2002.

– Nevoia acestei precizari explicite, care particularizeaza prevederile legale in materie, a fost generata de situatiile concrete cu care Serviciul s-a confruntat in ultimii 10 ani, cand peste 70 de ofiteri operativi au fost deconspirati, situatie de natura sa produca prejudicii majore SIE, in conditiile in care personalul este resursa cea mai importanta a Serviciului iar deconspirarea unui ofiter atrage dupa sine deconspirarea actiunilor SIE si implicit, afectarea intereselor Romaniei sau ale partenerilor sai strategici”, se mai arata in comunicatul oferit Digi24.

Amintim ca presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca premierul Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in perioada 1997-2001. In replica, premierul Victor Ponta a afirmat ca “sunt numai minciuni”.

Anuntul vine la mai bine de doua luni de cand seful statului a declarat pentru prima oara ca unul dintre pe candidatii la alegerile prezidentiale a fost agent al unui serviciu secret. Atunci, seful Guvernului a replicat ca si daca ar fi fost ofiter acoperit, tot nu ar fi putut spune.

Citeste si: MIHAITA CALIMENTE solicita audierea conducerii SIE in legatura cu declaratiile lui BASESCU

“Victor Ponta trebuie sa recunoasca ca in perioada ’97-2001, a fost ofiter acoperit al SIE. Deci Ponta e acoperit? A fost… Deci Victor Ponta a fost ofiter SIE? Exact. In perioada 1997-2001. A fost ofiter SIE, ceea ce explica si propulsarea lui de la Judecatoria de sector, direct in Parchetul General.” – a declarat Traian Basescu la Realitatea TV.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit in timp ce era procuror, ceea ce reprezinta “o ilegalitate constitutionala, o incompatibilitate”, potrivit Constitutiei in vigoare la acea data.

Seful statului l-a acuzat si pe fostul sef SIE, Teodor Melescanu, actual candidat pentru fotoliul de la Cotroceni, ca a initiat o hotarare guvernamentala prin care ar fi incalcat legea de functionare a serviciului, pentru a-l acoperi pe prim-ministrul Victor Ponta.

Seful statului a mai spus ca unul dintre candidati trebuie sa recunoasca ca este ofiter acoperit, pentru ca altfel, “ii va ranji in fata fostul sef”. “Ii va ranji, cand va fi presedinte. Ca ii ranjeste acum, cand este prim-ministru, inca mai merge”, a continuat Basescu.

Ce spune Ponta despre declaratia lui Basescu

Premierul Victor Ponta a spus, marti dimineata, ca declaratiile lui Traian Basescu privind faprul ca a fost ofiter acoperit sunt ”numai minciuni”, seful Guvernului sustinand ca presedintele este ”extrem de tulburat si framantat si Romania nu mai trebuie sa depinda de tulburarile unei persoane”.

Marti dimineata, la Iasi, unde participa la slujba de Sfanta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reactie la declaratiile lui Traian Basescu, care a afirmat despre el ca a fost ofiter acoperit.

”De foarte multi ani vin la sarbatoarea Sfintei Parascheva alaturi de primarul municipiului, alaturi de oficialitatile locale si de mitropolitul Moldovei si ma bucur ca, spre deosebire de ceilalti ani, ne-a ajutat Dumnezeu si e soare. Si sper ca de acum incolo Romania sa arate mult mai bine si mai frumos. Am inteles ca aseara domnul presedinte Basescu si-a continuat atacurile nu doar la adresa mea, a tuturor candidatilor. Dupa zece ani in care am tot vazut si minciuni, si mizerii, si folosirea institutiilor statului de catre domnul Basescu pentru interesele sale personale, azi mai sunt 33 de zile din aceasta tragedie care a durat noua ani si 11 luni. Din punctul meu de vedere, orice va face si va spune domnul Basescu in aceste 33 de zile nu este decat un exemplu de ceea ce nu trebuie sa fac eu cand voi fi presedinte, ca daca domnia sa, nu stiu, a incalcat legea, eu nu m-am uitat, dar daca e o incalcare a legii cu siguranta vom cere sa fie sanctionat. Dar pana atunci in cele 33 de zile trebuie sa aratam cum putem noi sa fim altfel si cum putem ca Romania sa fie altfel, dupa acesti 9 ani si 11 luni de calomnii si mizerii de atacuri sub centura”, a declarat premierul.

El a spus ca la slujba de Sfanta Parascheva se va ruga si pentru seful statului, care ”este extrem de tulburat si framantat”. ”In rest, cu toata deschiderea va spun ca azi o sa ma rog si pentru domnul Basescu, care este extrem de tulburat, de framantat si cred ca Romania nu trebuie mai depinda de tulburarile si framantarile unei persoane. Spre deosebire de domnul Basescu, care doar spune, dar care de fapt nu respecta nimic din institutiile statului, eventual vrea sa le foloseasca impotriva adversarilor politici, eu cred ca exista in Romania institutii ale statului, justitie, care cu siguranta daca cineva a incalcat legea il va trage la raspundere”, a afirmat Ponta.

El a mai spus ca din 1995, cand a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile si si-a servit tara si va face acest lucru in continuare. ”In ce ma priveste va spun foarte clar si foarte sigur ca dupa ce am terminat Facultatea de Drept, in anul 1995, si pana azi sunt 20 de ani, de fiecare data am respectat legile tarii, mi-am servit tara ca magistrat, ca deputat, ca ministru si voi face la fel ca presedinte al Romaniei”, a spus Victor Ponta.

Intrebat daca este ceva adevarat din ceea ce a afirmat luni seara presedintele Basescu, premierul a afirmat: ”Nu, sunt numai minciuni”. Intrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Basescu la perioada 1997-2001, premierul a raspuns: “Nu stiu, asta trebuie sa-l intrebati pe dansul”. 

Melescanu: Basescu, primul presedinte de dupa ’89 care a cerut liste cu ofiterii acoperiti

Fostul sef al SIE Teodor Melescanu a declarat, marti, ca Traian Basescu este primul presedinte de dupa Revolutie care a solicitat serviciilor de informatii liste cu ofiterii acoperiti, el sustinand ca prin declaratii de luni seara seful statului a incalcat legea. ”Traian Basescu este primul presedinte din 1989 si pana astazi care a solicitat serviciilor de informatii liste cu ofiterii acoperiti. La ce i-au folosit, ati vazut aseara”, a spus Melescanu.

El a sustinut ca raspunsul pe care i l-a trimis presedintelui la o astfel de solicitare a fost in numele Serviciului, respectiv ce prevede legea. Melescanu a spus ca este vorba de Legea 1/1998, sustinand ca prin declaratiile facute luni seara presedintele a incalcat prevederile acesteia. Este vorba despre prevederea care stabileste ca ”sursele de informatii, metodele si mijloacele de munca nu pot fi dezvaluite fata de nimeni si in nicio imprejurare”.

Teodor Melescanu a refuzat sa confirme sau sa infirme afirmatiile presedintelui, care a sustinut ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit in perioada 1997-2001: ”Eu nu acopar si nu descopar pe nimeni”, a mai afirmat fostul director al SIE.

De asemenea, fostul sef al SIE a declarat, marti, ca presedintele Traian Basescu a fost la sediul Serviciului, dorind o intalnire cu toata conducerea operativa, in care a cerut sa aiba acces la toate informatiile. Melescanu a spus ca, la respectiva intalnire, presedintele Basescu ”si-a exprimat si argumentat decizia ca trebuie sa aiba acces la toate informatiile”. El a precizat ca raspunsul conducerii SIE a fost ca presedintele are acces la toate informatiile care ii servesc in activitatea de sef al statului, dar nu si la surse sau orice altceva ce tine de ”bucataria interna”.