Simptomele bolii Alzheimer și când trebuie să apelezi la un medic specialist

Boala Alzheimer este una dintre afectiunile care pun in dificultate un numar semnificativ de persoane la nivel mondial. Consecinta afectiunii Alzheimer este declinul progresiv al gandirii si al tuturor abilitatilor sociale. Cifrele vorbesc despre faptul ca undeva intre 60% si 80% dintre cazurile de dementa sunt rezultatul aparitiei bolii Alzheimer.

Este important de punctat faptul ca aceasta afectiune este intalnita cu precadere in cazul persoanelor varstnice. Cunoasterea simptomelor bolii Alzheimer pentru a apela la un medic specialist inca din fazele incipiente ale bolii este foarte utila.

Principalele simptome in boala Alzheimer

Pierderile de memorie se numara printre primele indicii ca un pacient poate sa se confrunte cu Alzheimer. Initial astfel de episoade de pierderi de memorie sunt minore si de multe ori pacientii nu considera acest lucru o problema. Insa daca boala avanseaza, deja pierderile de memorie devin mai grave. Pacientii pot manifesta pierderi de memorie care vizeaza amintiri recente. In momentul in care locurile familiare sau numele persoanelor foarte apropiate devin necunoscute pentru pacienti, este evident faptul ca boala deja a avansat destul de mult.

Problemele de vedere completeaza simptomele bolii Alzheimer. Cititul cu dificultate, aprecierea eronata a distantelor sau perceperea eronata a anumitor aspecte dintr-o imagine pot fi indicii care sa te duca inspre diagnosticul de Alzheimer. Aceste simptome sunt completate de probleme in rezolvarea sarcinilor zilnice. Aceste dificultati vizeaza deopotriva viata profesionala, dar si viata personala. Practic bolnavii de Alzheimer vor avea dificultati in a rezolva pana si cele mai banale sarcini.

Simptomele bolii Alzheimer sunt completate de schimbarile comportamentale majore. Manifestari precum anxietate, depresie, apatie, comportament antisocial sau neincredere totala in oameni, toate acestea pot fi comportamente care sa indice faptul ca un pacient poate fi afectat de Alzheimer. Inclusiv un grad ridicat de iritabilitate in cadrul comportamentelor schimbatoare poate completa aceasta lista de simptome.

Lista poate continua cu pozitionarea anumitor obiecte sau lucruri in locuri nefiresti, dar si luarea unor decizii simple cu foarte mare dificultate. Este important ca in oricare dintre aceste manifestari sau simptome, pacientul sa fie indrumat inspre o clinica medicala unde se pot face evaluari privind boala Alzheimer.

Punerea diagnosticului in boala Alzheimer

Din nefericire aceasta afectiune nu poate fi diagnosticata decat in urma mai multor evaluari, tocmai datorita faptului ca multe dintre simptome sunt confundate cu alte probleme sau sunt ignorate. Pentru a pune diagnosticul de Alzheimer sunt folosite diferite metode, printre acestea regasindu-se evaluarea cognitiva, markerii imagistici si evaluarea biologica.

Aceasta afectiune poate avea diferite stadii, in functie de cat este de avansata. Primul stadiu este forma lejera, aceasta fiind diagnosticata rapid si care se manifesta printr-o usoara afectare a memoriei pentru aspecte recente ale vietii de zi cu zi.

Al doilea stadiu este cel moderat si vorbim aici despre o forma moderata a dementei. Confuzia, pierderea memoriei sau nevoia de ajutor pentru anumite sarcini zilnice sunt caracteristice pentru acest stadiu al bolii. Forma severa este stadiul cel mai grav. In aceasta situatie pacientii intampina o functie mentala care se agraveaza constant si ajung pana la imposibilitatea de a comunica coerent.