SIMTUL CIVIC al bucurestenilor, stimulat prin TEATRU

Bucurestenii sunt asteptati luni de la ora 19.00, la Colegiul Tehnic “Traian”, la prima reprezentatie a piesei de teatru “4m2”, care a aparut la initiativa Centrului de Resurse pentru participare publica “CeRe” din dorinta de a stimula SPIRITUL CIVIC al locuitorilor Bucurestiului prin arta, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.

Potrivit sursei citate, piesa este inspirata din activitatea unor grupuri de initiativa active la nivelul Capitalei si ilustreaza modul in care cetatenii pot convinge autoritatile publice sa intervina in decizii publice, pentru rezolvarea diverselor probleme din comunitate (constructii care sufoca orasul, defrisari abuzive ale spatiilor verzi, lipsa transparentei decizionale a administratiei in relatie cu cetatenii etc).  

Citeste si: TARG de INITIATIVE CETATENESTI, in Bucuresti

“Ne dorim ca prin teatru sa ajungem in casele oamenilor. Speram ca spectatorii, locuitori ai cartierului, sa rada si sa recunoasca situatiile cu care se intalnesc in viata de zi cu zi. Si, apoi, sa decida sa se implice in a schimba lucrurile care nu le plac. Cand se vor hotari sa actioneze, vor sti ca primul pas va fi sa caute sprijinul unui vecin si vor fi mai pregatiti sa adune semnaturi cu care sa mearga intr-o audienta”, a declarat Sinziana Dobre, director de programe la “CeRe”.

Piesa a fost realizata in urma unui set de intalniri dintre echipa de scenaristi si cetateni din grupurile de initiativa din Lacul Tei, Callatis-Drumul Taberei si Favorit, grupuri sustinute de “CeRe” prin programul de organizare comunitara. Piesa de teatru este pusa in scena cu sprijinul unei echipe de actori profesionisti, majoritatea colaboratori ai teatrului Bulandra.

Citeste si: Locuitorii cartierului Drumul Taberei i-au scris premierului VICTOR PONTA in legatura cu CINEMATOGRAFUL FAVORIT

“4m2 este un spectacol despre solidaritate si responsabilitate, construit in jurul povestii ultimilor patru metri patrati de verdeata dintr-o mare metropola. Pornind de la documentarea unor grupuri de initiativa civica din cateva cartiere din Bucuresti, echipa proiectului a creat o poveste fictionala despre experientele tragi-comice prin care este nevoit sa treaca un om ce isi propune sa lupte pentru a salva de la betonarea spatiului verde. Pe alocuri absurda, pe alocuri dramatica, de multe ori surprinzatoare, povestea isi propune sa puna in discutie felul in care fiecare dintre noi, in calitatea noastra de cetateni si membri ai unei comunitati, ne raportam la aceasta si alegem sa devenim sau nu activi in viata ei”, au declarat Catinca Draganescu si Ioana Petre, cele care realizat textul si regia.

Dupa spectacolul din Lacul Tei vor urma si alte reprezentatii ale piesei de teatru si in alte cartiere bucurestene – Drumul Taberei (zonele Favorit si Callatis) si Pantelimon. Cele sase reprezentatii se vor desfasura in intervalul februarie – aprilie 2015. 

Intrare la spectacol va fi libera, in limita locurilor disponibile.

Centrul de Resurse pentru participare publica “CeRe” este o organizatie neguvernamentala a carei misiune este de a actiona pentru ca deciziile publice sa raspunda nevoilor si dorintelor actorilor sociali. CeRe este infiintata in anul 2006 si are numeroase proiecte in derulare.

Sursa foto: facebook.com