SINDICALISTII de la Cartel Alfa reiau de luni PROTESTELE

SINDICALISTII Confederatiei “Cartel Alfa” acuza Guvernul de lipsa de reactie si de interes in rezolvarea problemelor pe care le au lucratorii romani si anunta ca vor relua, de luni, actiunile de PROTEST la Ministerul Muncii.

Confederatia Nationala Sindicala “Cartel Alfa” arata vineri, intr-un comunicat de presa, ca Guvernul nu a facut niciun demers pana acum in vederea modificarii Legii 62/2011, a dialogului social.

“Aceasta lege, care a blocat negocierile colective si a facut aproape imposibila reprezentarea salariatilor de catre sindicate, a fost adoptata in 2011 prin asumarea raspunderii de catre guvernul Boc, fara nicio dezbatere publica sau consens intre partenerii sociali. Guvernul actual, desi a promis si a semnat un acord prin care s-a angajat ca va aduce legislatia la situatia initiala, corectand prevederile care prejudiciaza salariatii, acum pretinde consensul partilor ca si conditie prealabila modificarii: toate sindicatele si toate patronatele, autohtone sau multinationale. Este de fapt o strategie tipica de a intarzia la infinit niste modificari pe care realitatea relatiilor de munca si situatia disperata a lucratorilor romani le reclama ca extrem de urgente”, sustin reprezentantii Cartel Alfa.

Citeste si: Aproximativ 5.000 de SINDICALISTI de la Cartel Alfa vor PROTESTA la Guvern, pentru a cere modificarea LEGISLATIEI MUNCII

SINDICALISTII amintesc ca de la adoptarea Legii 62/2011 nu a mai fost incheiat niciun Contract Colectiv de Munca (CCM) sectorial si, in plus, a fost eliminat Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national (CCMUNN). In opinia sindicalistilor, aceasta situatie a dus la reducerea dramatica a numarului de salariati acoperiti de un contract colectiv, si in consecinta de drepturile si clauzele pe care aceste contracte le contineau.

Potrivit Confederatiei “Cartel Alfa”, conditiile impuse pentru formarea unui sindicat si pentru negocierea unui contract colectiv la nivel de unitate lasa o mare parte din structura lucratorilor – aproximativ un sfert din totalul angajatilor romani – fara drept de asociere, in contradictie cu prevederile Constitutiei, care garanteaza acest drept.

“In fata acestei lipse de reactie si interes a Guvernului in rezolvarea problemelor pentru lucratorii din Romania, Confederatia Nationala Sindicala «Cartel Alfa» reia din data de 17 noiembrie 2014 actiunile de protest, prin pichetarea zilnica a Ministerului Muncii, in intervalul orar 10.00-12.00”, se arata in comunicat.

Citeste si: Aproximativ 2.000 de sindicalisti PROTESTEAZA impotriva Guvernului Ponta

SINDICALISTII “Cartel Alfa” au mai pichetat sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si in perioada 29 septembrie – 17 octombrie, iar in 7 octombrie au organizat un miting de amploare in Piata Victoria.

SINDICALISTII au solicitat atunci sa se faca urgent patru schimbari in Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativitatii si a modului de aplicare universala a contractului colectiv de munca, introducerea contractului colectiv de munca unic la nivel national, pana la dezvoltarea contractelor colectiv de munca sectoriale, dreptul la conflict de munca si protejarea minimala a reprezentantilor sindicali, astfel incat sa fie permis dialogul social, precum si realizarea unor relatii de munca negociabile pentru salariati, “nu transformarea lor in sclavi moderni”.