SINDICALISTII din administratie vor PICHETA sediul Guvernului, nemultumiti de SALARIILE MICI

Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA) au anuntat ca 3.000 de SINDICALISTI din administratia publica locala vor PICHETA, in 10 septembrie, sediul Guvernului, fiind nemultumiti de SALARIILE MICI si urmand sa faca pregatiri pentru o eventuala GREVA DE AVERTISMENT.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, Valer Suciu, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca angajatii din administratia locala sunt nemultumiti de grila de salarizare si solicita revenirea la salariile din decembrie 2009, deblocarea posturilor vacante, precum si plata orelor suplimentare si acordarea de tichete de masa si prime de vacanta.

“Desi am stabilit cu ocazia negocierilor avute cu Ministrul delegat pentru Dialog Social prioritatile care trebuie solutionate din lista de revendicari, pana la aceasta data nu s-a rezolvat niciuna si nici nu am constatat ca ar exista din partea reprezentantilor Guvernului Romaniei vointa reala pentru rezolvare. Pentru alte categorii de bugetari, Guvernul a identificat solutii pentru plata orelor suplimentare, majorarea veniturilor salariale, acordarea voucherelor de vacanta, toate acestea sunt binevenite si le apreciem, dar condamnam discriminarile care se fac intre diferitele categorii de bugetari si intre diferitele categorii sociale. O foarte mare parte dintre salariatii din administratia publica locala au ajuns in pragul disperarii, nemaiputand suporta cheltuielile sociale, datorita veniturilor foarte mici, sub 1.000 de lei pe luna”, a spus Valer Suciu, citat de Mediafax.

Citeste si: Peste 100 de sindicalisti de la SANITAS picheteaza sediul Ministerul Sanatatii

Suciu a adaugat ca, in 10 septembrie, un numar de 3.000 de bugetari din toata tara vor PICHETA sediul Guvernului, intre orele 13.00 si 15.00, iar daca negcocierile cu guvernantii vor esua, sindicalistii vor continua protestele.

“Dupa pichetarea Guvernului, vom avea o intalnire la nivel de federatie, iar daca revendicarile noastre nu vor fi acceptate, vom pregati declansarea unei GREVE JAPONEZE si apoi a unei GREVE DE AVERTISMENT, cu intreruperea activitatii timp de doua ore”, a completat Valer Suciu.

Sindicalistii din cadrul FNSA au spus ca pe lista de revendicari este si o solicitare referitoare la politistii locali, care ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca angajatii din cadrul Inspectoratelor de Politie Judetene, deoarece au aceleasi atributii.

Totodata, peste 50 de membri ai FNSA vor picheta in fiecare zi de marti, incepand de saptamana viitoare si pana pe 10 septembrie, sediul Primariei Capitalei, cerand in principal aplicarea Legii salarizarii unitare nr. 284/2010, dar si modificarea de substanta a Legii dialogului social si a Codului Muncii, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, Dumitru Gherdan, vicepresedintele Sindicatului “Forum” din Administratia Publica.

“Protestele vor avea loc in fiecare zi de marti, intre orele 16.00 si 16.30, in fata sediului Primariei Capitalei. S-a ales ca loc de PICHETARE Primaria Capitalei deoarece consideram ca este o institutie simbolica, cu buget anual mai mare decat al multor ministere, cu competente in administrarea locala a doua milioane de locuitori, insa unde aproximativ 30 la suta dintre salariati au venituri lunare de sub 1.000-1.100 lei”, a afirmat Dumitru Gherdan.

Citeste si: Sindicalistii de la METROU vor protesta miercuri si joi in fata Guvernului

Potrivit sursei citate, lista de revendicari a federatiei a fost transmisa deja catre institutiile abilitate, insa nu s-a primit pana acum niciun raspuns.

“Principalele noastre revendicari se refera in principal la aplicarea Legii salarizarii unitare nr. 284/2010, dar si la modificarea de substanta a Legii dialogului social nr. 62/2011 si a Codului muncii, in modul cum a fost discutat si negociat cu organizatiile sindicale si patronale. De asemenea, cerem reintregirea veniturilor salariale avute la 31 decembrie 2009, plata orelor suplimentare si deblocarea posturilor vacante acolo unde este cazul, urgentarea adoptarii proiectului de modificare a Legii nr. 155/2010 a Politiei locale. Nu in ultimul rand, dorim sa se constituie fondul de premiere, in limita a 10 la suta din fondul de salarii, dar si sa se instituie pensia de serviciu pentru toti bugetarii care sunt supusi unor regimuri de incompatibilitati stabilite prin legi speciale”, a mai spus Dumitru Gherdan.

Acesta a mentionat, totodata, ca Biroul Federal al FNSA va analiza, intre 1 si 3 octombrie 2014, efectele actiunilor de protest si va stabili urmatoarele manifestari sindicale.

Sursa foto: a1.ro