Sindicalistii din INVATAMANT ies in STRADA

Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret“ va organiza miercuri, incepand cu ora 11.00, un miting in fata Ministerului Educatiei Nationale, au anuntat reprezentantii organizatiei.

Potrivit sursei citate, actiunea va fi urmata de un mars pana in fata Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Prin aceast demers, FSE “Spiru Haret“ doreste sa traga un semnal de alarma referitor la situatia dezastruoasa in care se afla personalul nedidactic din unitatile de invatamant. “De cele mai multe ori lumea uita ca in unitatile de invatamant, pe langa cadrele didactice si didactice auxiliare, mai exista si personal nedidactic. Fara ajutorul acestora din urma, activitatea nu s-ar putea desfasura. La ora actuala, aceasta categorie de personal traieste la limita de saraciei“, a declarat MARIUS NISTOR, presedinte FSE „Spiru Haret“.

Citeste si: Profesorii de la Universitatea Bucuresti refuza banii lui Ponta: Ar fi o umilinta sa acceptam cei 700 de lei de la MEN

Sindicalistii afirma ca personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar este in continuare, contrar tuturor promisiunilor din ultima vreme, intr-o situatie dezastruoasa din punct de vedere al volumului de munca si al salarizarii si se confrunta cu o serie de probleme.

Este vorba despre prestarea, in mod constant, de activitati peste norma de munca legala si/sau neprevazute in fisa postului, nefiind recompensat in niciun fel pentru acestea (situatie interzisa nu doar de legislatia din Romania, ci si de normele europene), aplatizarea grilei de salarizare (astfel incat, practic, nu mai exista diferente intre personalul nedidactic cu vechime mica si cel cu vechime mai mare in invatamant) si neacordarea sporurilor specifice pentru conditii de munca.

Pentru a veni in sprijinul acestei categorii de personal, Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret” solicita Guvernului si Parlamentului ca, in regim de urgenta, sa ia mai multe masuri.

O prima masura se refera la instituirea unor dispozitii derogatorii astfel incat ca personalul nedidactic din invatamant sa poata beneficia de sporul pentru munca prestata peste durata normala a timpului de lucru si in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru.

De asemenea, sindicalistii solicita modificarea grilei de salarizare pentru personalul nedidactic, astfel incat sporul de vechime sa nu mai fie inclus in salariul de incadrare (pentru a se elimina aplatizarea grilei si a exista o diferenta intre personalul nedidactic cu vechime mica si cel cu vechime mai mare in invatamant – s-a ajuns in prezent in situatia aberanta in care o ingrijitoare cu 15-20 de ani vechime are acelasi salariu cu o ingrijitoare debutanta, acesta fiind salariul minim brut pe tara garantat in plata).

Citeste si: Cercetatorii de la Universitatea Babes-Bolyai au intrat in GREVA JAPONEZA din cauza CONDITIILOR DE MUNCA

O alta masura solicitata vizeaza aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru conditii periculoase sau vatamatoare personalului din sistemul de invatamant, in sensul celor propuse de Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret” (inclusiv: spor de 12 la suta pentru personal care lucreaza in locuri de munca aflate sub actiunea campurilor electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori de radiodifuziune, televiziune, emitatori pentru comunicatii, statie de radiolocatie, instalatii de curenti de inalta frecventa, statiile de radio de US si UUS, radioreleele in unde metrice, decimetrice, centimetrice, radiogoniometrele si statiile de bruiaj, pentru personalul nedidactic din unitatile de invatamant special si din invatamantul de masa care scolarizeaza copii cu cerinte educationale speciale; spor de 10 la suta pentru personalul care lucreaza la curatire canale, grupuri sanitare, personalul care desfasoara activitate in  spalatorie-calcatorie etc.).

Sindicalistii cer si acordarea unor drepturi  specifice (salariale sau de alta natura).

In conditiile in care nu vor fi luate aceste masuri, Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret” avertizeaza Guvernul ca risca sa pericliteze buna desfasurare a activitatii in unitatile de invatamant, deoarece din ce in ce mai multi angajati prefera sa paraseasca sistemul educational.

Sursa foto: sursazilei.ro