Sindicatele din INVATAMANT explica de ce solicita CRESTEREA SALARIILOR cadrelor didactice. Cat castiga un profesor

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine ca apelul facut la guvernanti de a opera o majorare salariala in invatamant inainte de 1 ianuarie 2016 este unul necesar dat fiind ce se intampla in acest moment cu salarizarea in sectorul bugetar.

Aceasta a mai mentionat ca salariul unui profesor debutant, acum la 830 de lei, va ajunge dupa majorarea de 5 la suta prevazuta la 1 septembrie la 871 de lei. Cat despre invatatorul debutant, salariul acestuia este de 780 de lei si va ajunge dupa majorare la 857 de lei.

Incepand de la 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1 200 de lei.

CITESTE SI: CIMPEANU, despre majorarile salariale: IMPACTUL BUGETAR ar fi de circa 1 miliard de lei anual

“In aceste conditii, este imperios necesar ca executivul sa gaseasca solutii de majorare suplimentara, fata de cea prevazuta de lege, a salariilor in invatamant cu cel putin 15%, inainte de aceasta data, astfel incat un cadru didactic sa nu aiba aceeasi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un invatator debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu putin peste salariul minim brut pe economie”, sustine FSLI intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca luni se va intalni cu sindicatele si cu premierul VICTOR PONTA pentru a discuta despre salariile din sistemul de invatamant. Sindicatele au precizat deja ca vor cere o majorare cu 10-15 la suta, astfel incat cresterea sa ajunga la 25 la suta pana la finele anului.

CITESTE SI: SALARIILE PROFESORILOR sunt pe cale sa EXPLODEZE – REACTIA ministrului CIMPEANU

“Aceasta intalnire nu ar fi trebuit sa aiba loc daca lucrurile se derulau normal si aveau loc cresteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greseala pe care a facut-o Guvernul a fost ca a majorat indemnizatiile demnitarilor, a urmat apoi cresterea pentru cei din Guvern, acum pentru sanatate. Ne asteptam ca Legea salarizarii sa se aplice in acelasi timp pentru toata lumea, dar lucrurile au luat-o razna”, a declarat referitor la aceasta intalnire Simion Hancescu, presedintele FSLI.

Sursa foto dcnews