Singura țară din Europa în care mai există pedeapsa cu moartea se pregătește să execute doi frați

În Belarus, singura țară europeană în care încă mai există pedeapsa capitală, fiecare zi poate fi ultima pentru frații Stanislav și Ilya Kostseva. Cei doi urmează să fie executați după ce au fost condamnați la moarte, însă familia acestora nu va afla niciodată când se va întâmpla asta și nici unde vor fi înmormântați, scrie BBC News.

Acest caz a fost adus în atenția opiniei publice internaționale de sora celor doi frați, Hanna Kostseva, care, în urmă cu cinci luni a aflat că frații săi, Stanislav (19 ani) și Ilya (21 ani) au fost condamnați la moarte pentru crimă.

„Atunci când judecătorul a citit verdictul, oamenii din sala de judecată au început să aplaude. Inițial, a început doar unul, apoi a urmat un altul, apoi un al treilea și în curând toată sala aplauda. Pentru mine, în acel moment, a fost ca și cum propria viață mi-a fost luată”, a declarat Hanna pentru BBC NEWS.

Hanna Kostseva a mai povestit că după pronunțarea verdictului s-a apropiat de boxa în care erau frații ei și a reușit să-i îmbrățișeze printre gratii. Frații Stanislav şi Ilya Kostseva au fost găsiţi vinovaţi pentru uciderea fostei lor profesoare, Natalya Kostrița, pe care au înjunghiat-o de zeci de ori, apoi i-au incendiat locuinţa pentru a-și șterge urmele.

Preşedintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a vorbit și el despre acest subiect. „Sunt niște gunoaie, nu pot fi calificați altfel. Au avut probleme înainte şi au fost pedepsiţi. Au ucis o profesoară pentru că a vrut să salveze nişte copii. Sora lor e nimic, e un element antisocial. Biata profesoară a încercat să salveze doi copii, iar ei au măcelărit-o”, a spus Lukașenko. De precizat că, într-un sfert de secol de când ocupă funcţia de preşedinte al Belarusului, Lukașenko a oferit clemenţă o singură dată.

Stanislav şi Ilya Kostseva au fost crescuţi doar de mama lor, Natalya, după ce tatăl lor a murit când unul avea 2 ani, iar al doilea doar câteva luni. Au stat cu mama lor până la 14, respectiv 16 ani, când autorităţile au decis să fie instituționalizați într-un centru pentru copii problemă.

În Belarus, costurile în astfel de situații sunt acoperite de părinți, iar mama celor doi a cumulat datorii de peste 4.000 de dolari către stat. După ce au părăsit centrul de plasament, cei doi au decis să se răzbune pe cea care a reclamat-o pe mama lor pentru neglijenţă și din cauza căreia au ajuns ei la centrul pentru minori, adică fosta profesoară. Din 1991, în Belarus au avut loc 400 de execuţii, însă femeile nu pot fi condamnate la pedeapsa capitală. În nicio altă ţară din Europa nu mai aplică pedeapsa cu moartea.

Sursa foto: BBC News