SIRIA: REBELII TURKMENI au castigat teren in fata STATUL ISLAMIC, cu sprijinul TURCIEI

Combatanti REBELI TURKMENI au cucerit trei localitati siriene controlate anterior de jihadistii DAESH (acronimul in limba araba pentru STATUL ISLAMIC – SI), situate la FRONTIERA TURCA, in cursul unor confruntari soldate cu 13 morti in randurile acestei minoritati, a indicat sambata organizatia nonguvernamentala Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP.

“Este pentru prima oara cand combatanti TURKMENI duc lupte impotriva DAESH in regiune, iar aceasta — dupa ce au primit sprijinul Turciei’, a afirmat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, fara a detalia sprijinul respectiv.

Potrivit ONG-ului, 13 combatanti ai brigazilor ‘Sultanul Murad’ au fost ucisi in confruntari violente cu SI in provincia Alep. ‘Brigazile Sultanul Murad grupeaza combatanti REBELI TURKMENI care se bat pentru a prelua controlul asupra mai multor localitati ocupate de SI’, a precizat OSDO.

Luptele se concentreaza in regiunea din estul orasului Azaz, situat in apropierea frontierei turce. Regiunea Azaz adaposteste din vremuri stravechi minoritatea turkmenilor sirieni, la fel ca si Alep si Lattakia.

CITESTE SI: AVIOANELE RUSESTI BOMBARDEAZA IN ZONA UNDE MARTI TURCIA LE-A DOBORAT O AERONAVA

Potrivit lui Abdel Rahman, REBELII TURKMENI au reusit sa cucereasca trei sate de langa frontiera. OSDO nu a fost in masura, totusi, sa precizeze numarul victimelor in randurile Daesh, dar a asigurat ca mai multi jihadisti au fost ucisi.

Intre altele, un vehicul al grupului jihadist a fost distrus de aviatia COALITIEI INTERNATIONALE in aceeasi regiune in care au avut loc luptele, a adaugat directorul OSDO, fara a putea preciza daca vehiculul transporta arme sau combatanti.

DAESH controleaza parti vaste din teritoriu la frontiera intre Siria si Turcia, insa Ankara si Washington au declarat ca numerosi jihadisti au dezertat in zona cuprinsa intre Jarablus si Azaz.

Turcia considera turkomanii ca aliati naturali si doreste sa-i vada luptand impotriva DAESH la frontiera sa.

Sursa foto: abc