Detectia la incendiu – Prevenire, sisteme si echipamente

Incendiile pot reprezenta un adevărat pericol deoarece se încadrează într-o categorie de accidente spontane. Nu numai că pot provoca pierderi materiale dar, în funcție de locația și gravitate, pot exista și pierderi de vieți omenești. Incendiile pot fi pornite de la o sumă largă de cauze așa că, pe lângă metodele de oprire rapidă, organizată și sistematica a incendiilor de către autoritățile în cauză, un lucru major care trebuie luat în considerare este legat de metodele de prevenție și de apărare împotriva izbucnirii unui incendiu dupa cum explica dobermansecurity.ro. Aceste activități de prevenire sunt dezvoltate pe baza legislației în vigoare, care conține indicații clare cu privire la metodele de reducere a riscului și de mentenanta a sistemelor folosite pentru detectie incendiu.

Indicațiile pentru prevenire sunt create special atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice. De asemenea, normele impuse de către Legea Nr 307/2006 se referă și la modul de organizare în cadrul unităților și a locurilor de muncă. Aceste norme se axează asupra controalelor periodice, asupra educării personalului din unitate în legătură cu metodele de preventie și de evacuare, a creării de rapoarte și a îndeplinirii criteriilor setate în legislație în legătură cu avizarea, testarea, prevenirea și anunțarea pericolelor.

Tipuri de pericole de incendiu

În cadrul legislației actuale există o serie clară de categorii care se referă la tipul de pericole. Acestea sunt:

  1. provocate de către materialele sau elementele de construcții care pot fi potențial inflamabile
  2. cauzate de proprietățile fizico-chimice ale materialelor sau ale anumitor substanțe care sunt folosite în diverse procese tehnologice de prelucrare
  3. provocate de către sursele de aprindere existente. Pot fi provocate de surse de aprindere cu flacăra sau de surse de aprindere care degajă căldură. Acestea sunt propabil cele mai comune, mai ales când ne referim la focul provocat în apartamente sau în proprietățile deținute de majoritatea cetățenilor. Aici se încadrează pericolele provocate de chibrituri, de aparate de sudură, de lumanari, de reșouri, calorifere sau alte obiecte care degajă căldură.
  4. provocate de către electricitate, cele mai comune fiind provocate de scurtcircuituri, fie la prize fie la diverse electrocasnice, boilere, pături electrice și multe altele
  5. provocate de către fenomenele naturale
  6. cauzate provocate de către explozii
  7. cauzate de către aprinderea materialelor chimice inflamabile
  8. provocate de cauze preliminare: nerespectarea normelor de prevenire, fumatul în zonele interzise, aprinderea unui foc (de tabăra, foc pentru grătar etc.) în zone neregulamentate, scurgerea produselor inflamabile, instalații defecte, neintretinerea adecvată a mașinăriilor mecanice, nerespectarea inspecțiilor periodice etc
  9. cu premeditare, provocate în mod voit de către anumite persoane

Prevenire

Dat fiind numărul ridicat de categorii de pericole, metodele de preventie sunt necesare pentru evitarea izbucnirii lor, nu numai pentru a elimina pierderile materiale dar în special pentru a evita pierderea de vieți umane. În România, prevenirea este împărțită în două mari aspecte și anume modul de instruire al salariaților și structurile de prevenire în rigoare.

Atunci când vorbim de structuri de prevenire ne referim în primul rând la cadrul tehnic instructat cu privire la metodele de prevenire sau de rezolvare a acestora în situații de urgență în funcție de gravitatea lor. Acest cadru este desemnat la nivel administrativ-teritorial de către consiliul local. O altă structura de prevenire este reprezentată și de către personalul voluntar care este activ în cadrul situațiilor de urgență.

În ceea ce privește metodele de instructare a salariaților, acestea se împart în mai multe activități. Printre acestea se numără simulările de alarma periodice, simulările de evacuare, instructaje specifice care diferă de la un loc de muncă la altul și exerciții practice care ajută la definitivarea unui instructaj general care trebuie urmat de fiecare salariat.

Sisteme pentru detectie incendiu

Sitemele pentru detectie sunt instalații create pentru a semnaliza și detecta rapid un incendiu care a pornit, avertizând astfel personalul fizic din cadrul instutiei sau incintei respective. De cele mai multe ori pericolul nu este detectat decât când prinde amploare iar prin aceste sisteme se asigură protejarea și posibil salvarea a cât mai multor vieți umane cât și, în funcție de sistem, anunțarea autorităților.

Atunci când vorbim despre tipuri de sisteme folosite pentru a semnaliza declanșarea unui incendiu ne referim la:

  1. Alarme de incendiu
  2. Detectoare de caldura
  3. Detectoare de fum
  4. Alarme cu declanșare manuală
  5. Sisteme de protecție (preventie)
  6. Stații de recepție în caz de pericol etc

Sitemele de prevenție sunt făcute special pentru a urmări și a detecta automat emisiile anormale de căldură, de scurcircuit electric, de gaz, de fum sau chiar detectarea flacărilor. Aceste sisteme de prevenție vin cu echipamente optice sau auditive care declansează fie sunete puternice fie o serie de lumini pentru a alarma personalul din zona respectiva.

Alarma de incendiu

Alarma este o instalație de detectie si prevenire. În funcție de tipul de alarmă și de locul unde este plasată, aceasta poate detecta scurgeri de gaz, un nivel ridicat de dioxid de carbon, fum, izbucnirea flacărilor, scurcircuitul electric care poate duce la declanșarea unui incendiu și multe altele. Alarmele de sunt de mai multe tipuri, în funcție de zona unde trebuie să fie amplasate. Astfel, modelele și capacitățile acestor alarme diferă de la un produs la altul.

O alarmă de apartament diferă astfel major față de o alarmă creată pentru o fabrică sau pentru un loc de muncă.

Aceste alarme vin de multe ori fie cu o sirenă fie cu un mecanism care declanșează un semnal optic puternic atunci când aparatul detectează un nivel alarmant de gaz, fum sau dioxid de carbon. Astfel, ele sunt necesare pentru a ajuta la evacuarea rapidă și sistematică a persoanelor din incintă. Totodată, multe dintre alarmele existente sunt echipate și cu un sensor sau un mecanism care alertează autoritățile atunci când un incendiu s-a declanșat.