Sisteme GPS RTK pentru precizie uluitoare!

Masuratorile terestre au necesitat din totdeauna instrumente de precizie prin care sa arate cu exactitate lugimea, latimea si unghiul terenului calcualt. Aceste caracteristici au dus la o serie de inovatii stiintifice care au rezultat in aparaturi complexe de masurat terenul folosite de catre ingineri si tehnicienii de cadastru. Un aparat GPS RTK este exemplul perfect de acest tip de inovatii care ajuta la perfectioanarea masuratorilor.

Ce este RTK?

Pozitionarea cinematica in timp real (RTK) este pozitionarea care se bazeaza pe cel  putin doua receptoare GPS – un receptor de baza si unul sau mai multe receptoare rover. Receptorul de baza ia masuratori de la sateliti si apoi le transmite, impreuna cu locatia sa, catre receptorul (receptorii) rover. Receptorul rover colecteaza, deasemenea, masuratorile catre sateliti si le proceseaza cu datele statiei de baza. Roverul isi estimeaza apoi locatia in raport cu baza.

Cheia pentru obtinerea preciziei de pozitionare la nivel de centimetru cu RTK este utilizarea semnalelor de faza purtatoare GPS. Masuratorile de faza purtatoare sunt ca niste masuratori precise de banda de la antene de baza si rover la sateliti. In receptor, masuratorile fazei purtatoare se fac cu precizie milimetrica. Desi masuratorile fazei purtatoare sunt extrem de precise, ele contin o prejudecata necunoscuta, denumita ambiguitate a ciclului intreg sau ambiguitate in faza purtatoare. Roverul trebuie sa rezolve sau sa initializeze ambiguitatile fazei purtatoare la pornire si de fiecare data cand semnalele satelitului sunt intrerupte.

Sursa de corectie TK poate fi fie de la o statie de baza locala fixa, fie primita prin internet de la un serviciu de corectie terta parte utilizand NTRIP (Transport in retea al RTCM prin Internet Protocol). Statiile de baza fixe, cum ar fi statia de baza Racelogic RTK, au o raza de actiune de pana la 10 kilometri (aproximativ 6,2 mile). In timp ce serviciile de corectie NTRIP vor necesita adesea un abonament per utilizator si o forma de acces la internet, acestea au avantajul de a oferi o zona de acoperire larga, care nu se limiteaza la o anumita regiune, facand din asta solutia ideala pentru testarea pe drumuri deschise.

Prin utilizarea corectiilor de la o statie de baza fixa, motorul GPS poate fixa pozitia antenei la 1-2 cm. Tehnica implica masurarea fazei purtatoare a semnalului satelit, care este apoi supusa unor metode statistice sofisticate pentru a alinia faza acestor semnale pentru a elimina majoritatea erorilor normale de tip GPS.  Acest proces de aliniere trece prin trei faze: achizitie, modul „Float” de ambiguitate si modul „Fix” de ambiguitate. Precizia in modul plutitor este in regiunea de 0,75-0,2 m si 0,01-0,02 m in modul fix. Semnalul de corectie este in mod normal trimis la intervale de 1 secunda, dar poate fi marit daca este necesar pentru a reduce rata de date necesara.

Statia de baza Racelogic RTK poate fi utilizata pentru a imbunatati precizia pozitionala a sistemelor GPS VBOX, prin calcularea si apoi transmiterea datelor de corectie diferentiala prin radio pentru a permite sistemului GPS itinerant sa isi corecteze pozitia. Deoarece o singura statie de baza poate fi utilizata simultan de toate receptoarele din raza de actiune, statiile fixe de baza sunt ideale pentru terenuri de proba sau piste de testare, unde testati intr-o zona limitata cu o raza de pana la 10 kilometri.

De asemenea, este posibil sa primiti date corectionale prin intermediul retelei RTK, utilizand un protocol numit NTRIP (Transport in retea al RTCM prin Internet Protocol). Aceasta metoda necesita o conexiune constanta la internet (printr-un modem GSM sau smartphone) si un abonament la furnizorul local de servicii NTRIP, care va avea o infrastructura de statii de baza fixe care formeaza o retea nationala sau regionala. Acest lucru permite VBOX-ului circulant sa-si trimita pozitia catre statiile din reteaua NTRIP, iar furnizorul de servicii NTRIP poate calcula corectiile corespunzatoare pentru locatia VBOX pe baza datelor de la statiile de referinta din apropiere. Informatiile de corectie sunt apoi returnate la VBOX in acelasi format RTCM ca si cel utilizat pentru o singura statie de baza fixa. Unul dintre principalele avantaje ale NTRIP este ca foloseste o retea de statii de baza RTK, care sunt deja in vigoare si, prin urmare, nu are restrictii de autonomie.

Acest lucru este ideal pentru testarea pe drumuri deschise, unde vei fi la mai mult de 10 kilometri de o singura statie de baza fixa. Folosind o solutie NTRIP, te poti astepta sa primesti pozitia cu o precizie de 2 cm. Pachetul GPS Stonex S700A cu Statie Robotica Stonex R80 ofera aparatura performanta si tot ce este necesar pentru a face astfel de masuratori intr-un mod precis. Aceasta statie ofera urmatoarele:
-Precizie 0,5 Ssc sau 1 sec;
-Suruburi fara sfarsit tip leica;
-Windows CE 7.0;
-Soft de teren Stonex Cube-A;
-Laser 1000 M;
-Ecran tactil color pe ambele fete;
-Interfta RS 232,USB, mini USB,Bluetooth long range;
-Lumini de ghidaj;
-Senzor de temperatura si presiune;
Motoarele GPS independente ofera in mod obisnuit o precizie de 2 – 5 m. Totusi utilizarea RTK ca sursa de date corectionale poate imbunatati precizia pozitionala pana la 2 cm, atunci cand este utilizata cu un receptor GNSS activat RTK.

In anul 2021 aceste dispozitive sunt absolut necesare pentru a putea obtine date reale cu precizie uluitoare pentru a le folosi apoi la imbunatatirea constructiilor de drumuri, locuinte sau de intocmire a hartilor urbane. Magazinul nbtrade.ro ofera aparatura performanta si originala la preturi foarte avantajoase pentru orice
cumparator!