Sistemul de pensii s-ar putea PRABUSI in 2030

LEGEA AMNISTIEI, aplicata pentru cei obligati sa restituie banii din pensii sau indemnizatii pentru mame din erori administrative

Sistemul de PENSII ar putea intra in colaps in anul 2030, atunci cand generatiile nascute in anii 60 vor iesi la pensie, informeaza Evenimentul Zilei.

In prezent, cinci milioane de romani contribuie la BUGETUL ASIGURARILOR SOCIALE de care beneficiaza 5,4 milioane de oameni. Peste 15 ani, numarul pensionarilor ar putea ajunge la 7 milioane. 

Citeste si: PENSIONARII VOR PICHETA SEDIUL GUVERNULUI

“Varful PENSIONARILOR va fi atins in 2025 – 2030. Este perioada in care se vor pensiona generatiile «baby-boom-ului» din anii ’60. Chiar daca dupa 2045 se preconizeaza o usoara diminuare a numarului de pensionari , in raport cu populatia ocupata , acestia raman majoritari”, afirma Ciprian Panzaru, conf. univ. dr. Facultatea de Sociologie a Universitatii de Vest din Timisoara, potrivit Evz.ro.

Asta inseamna aproximativ 7 milioane de PENSIONARI, in conditiile in care numarul salariatilor va continua sa se diminueze. In prezent, diferenta dintre cele doua clase sociale este de 400.000 de oameni in defavoarea romanilor angajati. Totusi, rezolvarea crizei ar putea veni dintr-un loc neasteptat.

“Sistemul de securitate sociala din Romania a fost afectat de plecarea unui segment important de populatie activa economic, insa solutia poate veni tot in acest registru, prin atragerea pe viitor de forta de munca din strainatate.

Citeste si: SALARIUL MEDIU A SCAZUT IN LUNA AUGUST CU 2% FATA DE LUNA IULIE

Este tipul de context in care cei aproximativ 2,7 milioane de migranti romani au gasit bresa necesara plecarii din tara”, a mai precizat Ciprian Panzaru, conf. univ. dr. Facultatea de Sociologie a Universitatii de Vest din Timisoara.