Sistemul de sanatate a platit 1,2 miliarde de lei pentru BOLI cauzate de FUMAT, in 2012

Sistemul de sanatate a platit, in 2012, 1,2 miliarde de lei pentru tratarea unor BOLI cauzate strict de FUMAT, din 4,3 miliarde de lei pentru tratarea BOLILOR asociate FUMATULUI, potrivit primului Studiu de Impact Economic al Consumului de Tutun asupra sistemului public de sanatate.

Fundatia Medicala Pneuma, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” si Reteaua Europeana pentru Prevenirea Fumatului (ENSP) au prezentat miercuri rezultatele primului Studiu de Impact Economic al Consumului de Tutun asupra sistemului public de sanatate din Romania si “Carta Alba a Consumului de tutun in Romania-context si solutii 2014-2020”.

Studiul a evaluat cheltuielile pe care sistemul public de sanatate din Romania le sustine pentru diagnosticul si tratamentul principalelor categorii de boli asociate consumului de tutun: bolile cardio-vasculare, bolile cerebro-vasculare, bolile respiratorii, cancerul si tuberculoza. Deoarece, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), FUMATUL este responsabil doar in parte pentru aceste boli, cheltuielile direct atribuibile FUMATULUI reprezinta o parte din totalul platilor facute pentru BOLILE respective.

Citeste si: FUMATUL si SEXUL ORAL cresc riscul imbolnavirii de CANCER

Rezultatele arata ca, la nivelul anului 2012, sistemul public de sanatate a platit 1,2 miliarde lei drept cheltuieli totale atribuibile FUMATULUI. Raportat la suma totala platita pentru cele patru categorii de boli asociate FUMATULUI – 4,3 miliarde de lei -, FUMATUL este responsabil pentru 27,8 la suta din aceste cheltuieli.

In anul 2012, cheltuielile totale pentru sanatate au fost in valoare de 22.075.623.000 lei, din care suma cheltuita din cauza fumatului reprezinta 5,7 la suta.

Acelasi studiu, prezentat de Magda Ciobanu, sef de clinica la Institutul “Marius Nasta”, arata ca numarul total de cazuri spitalizate in anul 2012 pentru toate cele cinci categorii de BOLI atribuibile FUMATULUI a fost de 1.892.323 lei, din care 550.142 lei au fost cazuri atribuibile direct FUMATULUI.

Totodata, cheltuielile datorate FUMATULUI reprezinta 38,4 la suta din totalul cheltuielilor pentru bolile respiratorii si 14,2 la suta pentru cele cardiovasculare, a aratat presedintele Fundatiei Pneuma, Miron Bogdan.

Citeste si: TIGARILE ELECTRONICE sunt INUTILE in tentativa de a renunta la FUMAT

“Stiinta ne pune la dispozitie noua, specialistilor in sanatate, instrumente pentru a scadea cifrele de morbiditate si de mortalitate, dar cu costuri semnificative induse de tratamentele si tehnologiile moderne. In schimb, daca ar exista un efort conjugat din partea tuturor factorilor de decizie implicati, atat pe latura de sanatate publica, cat si pe cea economica, de a adopta masuri pentru scaderea numarului actual de fumatori, se vor vedea aceleasi roade, dar fara a se cheltui resurse financiare suplimentare”, a spus Bogdan, citat de Mediafax.

La randul sau, seful Reprezentantei OMS in Romania, Victor Olszavsky, a declarat ca “in Romania anului 2014, peste 40.000 de oameni mor din cauza BOLILOR atribuibile FUMATULUI”.

“In Romania anului 2014, se fumeaza fara restrictii in locurile publice, inca industria tutunului interfereaza cu politicile publice in acest domeniu, inca serviciile de asistenta pentru renuntarea la fumat nu sunt la un nivel corespunzator, iar exemplele ar putea continua. Este timpul ca factorii de decizie din Romania sa faca o alegere clara: aceea a respectarii si promovarii sanatatii celor ce i-au ales sa ii reprezinte”, a spus Cornel Radu-Loghin, director de Politici si Strategii in cadrul ENSP.

Acesta a atras atentia ca aceste lucruri se intampla dupa noua ani de la ratificarea de catre Romania a Conventiei Cadru pentru Controlul Tutunului (CCCT), legislatia romaneasca in domeniu fiind inca departe de standardele internationale din tratat.

In acest context, expertii in sanatate publica au considerat oportun sa initieze un document strategic actualizat pentru controlul fumatului – Carta Alba a Consumului de Tutun in Romania 2014-2020, document care sa includa principalele strategii si directii de actiune recomandate de forurile internationale si adaptate realitatilor nationale.

“Sa nu uitam ca FUMATUL este cea mai importanta cauza ce poate fi prevenita atunci cand vorbim despre boli si deces prematur. Cei peste 1 miliard de lei cheltuiti anual din cauza fumatului ar putea fi folositi pentru actiuni de preventie si educatie, diagnosticare precoce ori tratamente inovative care sa asigure cetatenilor Romaniei un numar mai mare de ani de viata sanatoasa”, a spus Magda Ciobanu.

FUMATUL ucide anual peste sase milioane de oameni la nivel global, mai mult decat HIV/SIDA, tuberculoza si malaria combinate. Opiniile tuturor factorilor responsabili la nivel mondial arata clar ca, in lipsa unor actiuni si masuri energice si congruente , acest numar ar putea ajunge la peste opt milioane anual in 2050.

Sursa foto: televiziunea-medicala.ro