Situatia DEMOCRATIEI si a STATULUI de DREPT din UNGARIA discutate in Parlamentul European

Situatia democratiei, statului de drept si drepturilor omului din Ungaria a fost abordata marti seara intr-o dezbatere in plenul Parlamentului European (PE) si a provocat discutii aprinse.

Eurodeputati din grupurile liberal, social-democrat si al Verzilor au adresat intrebari referitoare la independenta sistemului judiciar, libertatea presei si taxarea publicitatii in Ungaria. Interventii impotriva unor organizatii civile au facut, de asemenea, obiectul unor dezbateri aprinse.

Deputati din grupul popularilor europeni si alti reprezentanti conservatori au afirmat ca stanga lanseaza acuzatii la adresa Guvernului condus de Viktor Orban din perspectiva infrangerilor succesive pe care le-au suferit in alegeri. Deputata social-democrata slovena Tanjy Fajon a declarat ca regreta faptul ca membrii PE au fost nevoiti sa abordeze inca o data incalcari ale normelor europene comise de catre Ungaria.

CITESTE SI: VIKTOR ORBAN vrea sa pledeze cauza RUSIEI in fata UE 

Eurodeputatul conservator britanic Timothy Kirkhope a apreciat, in schimb, ca niciun stat membru UE nu este obligat sa asculte lectiile date de catre PE. Dezbaterea a avut in centru liberalismul, democratia liberala, non-liberalismul si democratia de tip crestin.

Eurodeputatii socialist ungur Istvan Ujhelyi si Gyorgy Schopflin, din partea Fidesz, au fost implicati intr-un schimb de replici dur. Schopflin a obiectat fata de eticheta socialista de “regim Orban”, insistand ca Fidesz, care este departe de a fi un regim, a obtinut in mod democratic victorii in alegeri. Ujhelyi i-a replicat ca acest proces de construire a unor noi puteri justifica utilizarea termenului “regim”.

Pe de alta parte, eurodeputatul socialist Tibor Szanyi a interpelat marti, in scris, Comisia Europene (CE), careia i-a solicitat sa spuna daca Uniunea Europeana (UE) va actiona in legatura cu interdictia impusa de catre Statele Unite unor oficiali unguri, acuzati de coruptie, de a patrunde pe teritoriul american.

Szanyi a anuntat intr-un comunicat de presa ca a intrebat CE ce masuri concrete pot fi adoptate pentru a interveni in cazuri in care autoritatile unui stat membru esueaza sa actioneze in lupta impotriva coruptiei. El a adaugat ca a intrebat Comisia si daca intentioneaza sa investigheze cazuri in Ungaria si sa adopte masuri.

CITESTE SI: Problematica AUTONOMIEI nu incalca Tratatul de baza romano-ungar, potrivit MAE ungar 

Intrebarile au fost trimise ca urgente, iar CE urmeaza sa raspunda in scris, in decurs de trei saptamani, a notat el. Eurodeputatul a adaugat ca interdictia impusa de Statele Unite afecteaza credibilitatea UE si pateaza relatiile SUA-UE intr-o perioada in care negocierile asupra unui acord de liber-schimb intre cele doua blocuri se afla intr-o faza “foarte delicata”.

El a catalogat impunerea interdictiei drept un “scandal” care submineaza prestigiul Guvernului Ungariei si a solicitat demisia premierului Viktor Orban. In “asemenea cazuri, se asteapta ca premierul sa demisioneze”, a spus Szanyi. El a indemnat Guvernul sa investigheze acuzatiile “fara intarziere si intr-un mod eficient si transparent”.

Sursa foto: bbc.co.uk