Situatia TENSIONATA din ROMANIA este dezbatuta la BRUXELLES: Nu renuntati la lupta ANTICORUPTIE

Parlamentul European, ingrijorat de situatia tensionata din Romania, a organizat, joi dimineata, o dezbatere pe tema Justitiei si a statului de drept din tara noastra.

Dezbaterea a inceput cu un discurs al vicepresedintelui CE Frans Timmermans (foto), care a cerut Guvernului Grindeanu sa nu “faca pasi inapoi” in ceea ce priveste lupta anticoruptie. Asadar, Timmermans a cerut Executivului de la Bucuresti sa revizuiasca ordonanta pentru modificarea Codurilor Penale si proiectul de lege referitor la gratiere.

CITESTE SI: COMISIA EUROPEANA AVERTIZEAZA GUVERNUL ROMANIEI

“Va rog, nu faceti pasi in sens opus”, a spus Timmermans, referindu-se la lupta anticoruptie din Romania. El a tinut un discurs in Parlamentul European, unde se desfasoara o dezbatere privind situatia din Romania.  La randul ei, Monica Macovei, reprezentanta a grupului conservatorilor si reformistilor europeni, a denuntat recentele acte normative adoptate de Guvern ca fiind menite sa ii scape de dosare pe politicienii corupti din Romania. 

Liderul din executivul european a subliniat ca este de datoria Comisiei Europene sa critice actiunile Guvernului Romaniei in privinta legilor justitiei. 

“In ultimii 10 ani am cooperat cu Romania in cadrul MCV. Comisia Europeana, indiferent de cine s-a aflat la guvernare in Romania, a fost critica. Am criticat intotdeauna, acesta este rolul CE pe care ni-l confera tratatele, rolul din mandatele MCV.  Romania se afla pe ultima suta de metri a acestui foarte lung maraton, sa ajungem, in situatie ireversibila, in care Romania nu mai risca sa revina la trecut.  Din punctul nostru de vedere, OUG si proiectul de lege par sa indice directia opusa. Si trebuie sa discutam aceasta situatie, pentru ca procesul nu va fi accelerat, ci dimpotriva va fi decelerat si dat inapoi. 

Cer autoritatilor romane sa cantareasca deciziile. Eu nu pot sa inteleg care este urgenta pe acest subiect. Nu inteleg de ce reducerea standardelor de lupta impotriva coruptiei este in interesul romanilor. Nu ajutati cu nimic daca transformati aceasta dezbatere intr-una partinica. Trebuie sa discutam pe fapte concrete. Am vazut ca poporul roman isi doreste implicarea UE in ceea ce priveste ireversibilitatea progreselor in justitie. O mare personalitate romana, Brancusi, a spus ca actiunile sunt importante. Haideti sa trecem la actiuni si sa ne asiguram ca coruptia este eliminata si sa renuntam la actiuni care indica o directie opusa”, a mai spus liderul european. 

Sursa foto: politico.eu