SITUATIE CRITICA! Sase orase din Romania vor DISPAREA

Omul de afaceri Ioan Niculae a tras un avertisment pentru premierul Victor Ponta in legatura cu sase dintre combinatele chimice ale Romaniei, afirmand ca “orase intregi depind de slujbele din cadrul acestor combinate”, iar “continuarea unei politici haotice in domeniul gazelor naturale nu numai ca va conduce la eliminarea de pe piata a combinatelor de ingrasaminte, dar va crea probleme in agricultura, precum si serioase probleme sociale”, scrie Business Magazin, care citeaza un comunicat de presa al Interagro.

Doua dintre cele sase combinate membre sau afiliate companiei Interagro, detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae, au fost redeschise, datorita unei conjuncturi favorabile pe piata externa, insa alte patru raman inchise, iar sansele sa fie repornite sunt destul de mici.

“Situatia combinatelor de ingrasaminte chimice este, in continuare, critica, pe fondul unei politici haotice in domeniul gazelor naturale”, se arata in comunicat.

Ultimele doua fabrici din imperiul industrial al omului de afaceri Ioan Niculae isi incetasera activitatea in data de 11 iulie, cand Chemgas Slobozia si Viromet Victoria, singurele fabrici de ingrasaminte caree mai functionau, din cele sase detinute de Niculae, au fost inchise. Amurco Bacau, Nitroporos Fagaras, Donau Chem Turnu Magurele si Azochim Savinesti sunt inchise de mai multe luni. Condecerea Interagro anunta cat toti cei 6.000 de angajati ai fabricilor erau trimisi in somaj.

Mondo News iti recomanda si: Top 500 Deloitte: Romania se mentine pe locul 5. Vezi ce companie a inregistrat cea mai spectaculoasa ascensiune

„Nu ne putem baza activitatea pe factori externi, conjuncturali! Conditiile favorabile de pe piata externa, care ne permit derularea activitatii in doua combinate, sunt temporare. Ne asteptam oricand ca acest trend ascendent al pretului international al ingrasamintelor sa se inverseze, situatie in carevom fi nevoiti sa inchidem, din nou, toate combinatele, din cauza pretului prea mare al gazelor din productia interna”, declara Ioan Niculae, presedinte Interagro.

Citeste si: IOAN NICULAE a instrainat bunuri si actiuni pe numele fiicei, fostei sotii si iubitei sale

In acest moment, pretul gazelor naturale pe bursele spot internationale este de circa 17 euro/MWh. in Romania, cel mai mic pret de tranzactionare al gazelor naturale a fost de aproximativ 85 lei/MWh (circa 19 euro/MWh). Liberalizarea pretului gazelor naturale din productia interna a inceput din anul 2012. Daca, pe 30 noiembrie 2012, pretul gazelor din productia interna era de 45,7 lei/MWh, incepand cu 1 aprilie 2014 a ajuns la 89,4 lei/MWh Fata de ultima cotatie la care s-au tranzactionat gazele naturale din productia interna pe Bursa Romana de Marfuri (85,33 lei/MWh), majorarea este de circa 87%.

“In plus, multe dintre combinatele membre sau afiliate grupului Interagro sunt amplasate in orase monoindustriale: Victoria, Turnu Magurele, Fagaras, Slobozia. Astfel, orase intregi depind de slujbele in cadrul acestor combinate! Continuarea unei politici haotice in domeniul gazelor naturale nu numai ca va conduce la eliminarea de pe piata a combinatelor de ingrasaminte, dar va crea probleme in agricultura, precum si serioase probleme sociale! Fara combinatele chimice, in orasele Victoria, Turnu Magurele, Fagaras, Slobozia problemele sociale ar putea ajunge la cote insuportabile”, se mai arata in comunicat.