SLOVACIA vrea sa blocheze prin drept de VETO impunerea cotelor obligatorii de refugiati

Guvernul slovac este hotarat sa-si exercite dreptul de veto la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), ce se va desfasura luni, pentru a bloca astfel impunerea cotelor obligatorii de refugiati in statele Uniunii Europene, transmite agentia TASR, citandu-l pe ministrul slovac de interne, Robert Kalinak.

Acesta i-a acuzat pe sustinatorii ideii cotelor obligatorii ca sunt inclinati mai degraba sa sanctioneze statele care se opun acestei propuneri decat sa discute cu ele.

Oficialul slovac a mai precizat ca tara sa nu va fi singura care se va opune la Consiliul JAI cotelor obligatorii de refugiati, propunerea impunerii acestora fiind respinsa si de celelalte trei state ale grupului de la Visegrad, respectiv Ungaria, Republica Ceha si Polonia. 

CITESTE SI: IOHANNIS, discutie cu JUNKER despre cotele de refugiati, inainte de Consiliul JAI. Reactia Administratiei Prezidentiale. UPDATE

‘Am un mandat, nu doar din partea guvernului, dar si a parlamentului, de a folosi dreptul de veto impotriva oricarei propuneri ce ar institui cote, intrucat acestea nu sunt doar lipsite de sens, ci sunt indreptate si impotriva imigrantilor si nu reprezinta o modalitate de rezolvare a crizei’, a explicat ministrul slovac de interne in timpul unei dezbateri gazduite de postul local de televiziune RTV. 

El a apreciat ca se va putea ajunge la o decizie constructiva numai daca va exista vointa de a se asculta argumentele statelor central-europene, lucru pe care il considera insa putin probabil, mai ales ca nu s-a convocat o reuniune europeana la nivel de premieri pe tema refugiatilor. 

‘Mi se pare ca nu sunt interesati sa discute, ci mai degraba sa sanctioneze acele tari care s-au exprimat impotriva opiniei lor, ceea ce este absurd’, a adaugat ministrul Robert Kalinak. In opinia sa, Uniunea Europeana trebuie sa admita faptul ca valul de imigranti ce se indreapta inspre Europa prin Balcani este ilegal si sa depuna mai multe eforturi pentru protejarea frontierelor sale externe, iar pentru problema refugiatilor sa se gaseasca solutii in cooperare cu statele invecinate cu Siria, cum ar fi Turcia, Iordania si Iran. 

CITESTE SI: GABRIEL OPREA: ROMANIA isi va respecta angajamentele initiale referitoare la REFUGIATI

De asemenea, ministrul slovac de interne a evidentiat ca acesti imigranti nu pot fi considerati refugiati, intrucat singurul lor obiectiv este sa ajunga in tarile cele mai bogate ale Europei si nu cer azil niciunei alte tari pe care o traverseaza, drept urmare sunt mai degraba imigranti economici. 

‘Am mari indoieli ca aici vorbim despre refugiati in adevaratul sens. Din acest motiv ma indoiesc ca de preocupari umanitare si ajutor poate fi vorba in cazul acestui — dupa parerea mea — greu de inteles flux de imigranti ce nu au absolut nimic in comun cu refugiatii care fug de razboi’, a conchis oficialul slovac. 

Sursa foto hnonline