Snowden: Practicile de tortura ale CIA sunt crime de neiertat. E o pata imposibil de sters pentru Guvernul SUA

Snowden: Practicile de tortura ale CIA sunt crime de neiertat. E o pata imposibil de sters pentru Guvernul SUA

Fostul agent al NSA Edward Snowden, care a dezvaluit amploarea sistemului american de supraveghere, a calificat miercuri, in cursul unei teleconferinte la Paris, drept “crime de neiertat” practicile de tortura ale CIA prezentate intr-un raport publicat marti de Senatul american, relateaza AFP.

“Faptele pe care le-am facut sunt crime de neiertat”, a declarat fostul consultant al NSA (Agentia Nationala americana pentru Securitate), care s-a exprimat pentru prima oara publicului din Franta, prin intermediul unei teleconferinte, la invitatia Amnesty International.

Potrivit concluziilor unui raport al Senatului american prezentat marti, CIA a supus zeci de detinuti care aveau legaturi cu reteaua terorista Al-Qaida la interogatorii violente, dar ineficiente dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

“Ancheta Senatului este extraordinara. Nu imi pot reprima profunda tristete si imensa furie dupa ce l-am citit. Este o pata imposibil de sters asupra Guvernului american”, a adaugat el.

Vezi aici reactia Germaniei la metodele de tortura practicate de americani pe suspectii de terorism

Edward Snowden, care s-a exprimat de la Moscova, a cerut ca vinovatii sa fie adusi in fata justitiei, in conditiile in care Departamentul american al Justitiei a anuntat ca dosarul va ramane inchis, din cauza lipsei de probe suficiente.

“Daca Statele Unite pot sa le permita oficialilor sai sa tortureze si sa nu le ceara socoteala, atunci ce ar insemna acest fapt pentru alte state totalitare din Asia si din Africa sau de oriunde din lume?”, s-a intrebat el.

Vezi aici reactia Iranului la metodele de tortura practicate de americani pe suspectii de terorism

“Daca nu ii vom ancheta, nu vom putea merge inainte ca societate”, a apreciat Snowden.

Edward Snowden este acuzat de spionaj in Statele Unite dupa ce in mai 2013 a pus la dispozitia presei documente cu privire la programele secrete ale NSA. in iunie 2013, el a fugit din Statele Unite in Hong Kong, iar in august anul trecut s-a refugiat la Moscova, unde a primit permis de rezidenta pentru trei ani. Dezvaluirile lui Edward Snowden au provocat o dezbatere la nivel mondial cu privire la practicile serviciilor secrete americane. 

Mondo News iti recomanda si: CIA A AVUT INCHISORI SECRETE IN ROMANIA, UNDE AR FI INTEROGAT PRIZONIERI SUSPECTATI DE LEGATURI CU GRUPARI TERORISTE