JO SOCI 2014: Romania va fi reprezentata de trei federatii. O medalie la Soci ar fi a doua din istorie pentru romani!

JO SOCI 2014: Federatiile sportive din Romania prezente la JO de la Soci cu 24 de sportivi s-au bazat in ultimul ciclu olimpic pe un buget provenit aproape in totalitate din subventia de la stat, de opt ori mai mic decat cel al echipei de schi a Elvetiei, dintr-un singur an.

La Jocurile Olimpice de iarna s-au cristalizat doua categorii de natiuni participante: una reprezentata de statele cu traditie in domeniu, care isi asigura o mare parte din venituri din contributii provenite din mediul privat, si un al doilea grup format din tari precum Romania, ramase parca in vechiul bloc socialist, in care statul este principalul finantator.

Secretarul general al Federatiei Romana de Bob si Sanie, Florian Ticu, a declarat pentru Mediafax ca nu mai putin de 90 la suta din bugetul anual al institutiei este reprezentat de subventia de la stat. “Pentru noi sunt foarte importante fondurile care vin de la minister. in general, sumele de la MTS reprezinta cam 90 la suta din bugetul anual al Federatiei Romane de Bob si Sanie, asadar acesti bani sunt extrem de importanti pentru activitatea noastra”, a declarat Ticu.

Vezi aici primele impresii ale sportivilor romani ajunsi la Soci

JO SOCI 2014: La editia Jocurilor Olimpice de la Soci, Romania va fi reprezentata de trei federatii, Federatia Romana de Schi si Biatlon (noua sportivi), Federatia Romana de Bob si Sanie (14 sportivi) si Federatia Romana de Patinaj (un sportiv). Conform unor calcule realizate de Mediafax, in cei patru ani scursi de la Jocurile Olimpice de la Vancouver, cele trei federatii s-au bazat in mare parte pe un buget total de aproximativ 4,3 milioane de euro, bani proveniti din subventii din partea statului. Astfel, Federatia Romana de Bob si Sanie a incasat in cei patru ani 5,1 milioane de lei (1,13 milioane de euro), Federatia Romana de Schi si Biatlon 11,6 milioane de lei (2,6 milioane de euro), iar Federatia Romana de Patinaj a primit 2,75 milioane de lei (0,6 milioane de euro) in trei ani, in 2013 fondurile de la minister fiind blocate din cauza neregulilor din federatie.

Secretarul de stat din Ministerul Tineretului si Sportului, Carmen Tocala, a precizat pentru Mediafax ca sponsorizarle lipsesc in acest domeniu, din cauza faptului ca Romania nu organizeaza competitii de anvergura. “Bugetul unei ramuri de sport se socoteste asa: suma acordata de stat (n.r. – de MTS federatiilor), suma data prin MTS catre COSR, bugetul dat de noi (n.r. – MTS) catre cluburile sportive care au ramuri de specialitate, bugetul catre directiile judetene (- n.r. – dat tot de MTS) si bugetul pe care il are administratia locala catre aceste ramuri de sport. in ceea ce priveste sponsorii, federatiile sunt private, tine de dorinta si placerea romanilor de a sponsoriza acea ramura de sport. Dar noi nu am avut pana acum nici partii de schi, nici trambulina pentru sarituri, nici patinoare, iar numarul de practicanti a fost foarte mic”, a declarat Tocala.

JO SOCI 2014: Multe dintre natiunile cu traditie si palmares la Jocurile Olimpice de iarna au gasit insa metode diferite de finantare, sportivii fiind sustinuti in principal din fonduri private. Spre exemplu, Federatia Elvetiana de Schi a avut in sezonul 2012-2013 un buget de 45 de milioane de franci (36,8 milioane de euro), din care doar 1,2 milioane de franci elvetieni (aproape un milion de euro) au reprezentat subventii publice, ceea ce inseamna mai putin de 3 la suta. Cea mai importanta suma de care a beneficiat schiul elvetian in sezonul trecut a provenit din publicitate, aproximativ 33 de milioane de franci (circa 27 de milioane de euro).

Cu astfel de fonduri, rezultatele schiul elvetian nu lipsesc, la ultima editie a JO, de la Vancouver sportivii din tara Cantoanelor cucerind sase medalii de aur si doua de bronz.

In contrapartida, istoria participarilor schiorilor romani la Jocurile Olimpice arata ca pozitia cea mai importanta ocupata vreodata a fost un loc 5, prin Gheorghe Vilmos, la editia din 1964, de la Innsbruck, in proba individuala de biatlon.

Ramanand la schi, este de mentionat faptul ca echipa feminina de sarituri cu schiurile a SUA are un buget anual de 500.000 de dolari, in conditiile in care aceasta disciplina apare pentru prima data la Jocurile Olimpice de iarna anul acesta, la Soci.

Franta, care a cucerit 11 medalii (doua de aur, trei de argint si sase de bronz) la ultima editie a Jocurilor Olimpice de iarna, investeste si ea serios in schi, federatia de specialitate primind anual din partea statului aproximativ patru milioane de euro. De mentionat faptul ca Federatia Franceza de Schi beneficiaza de cea mai mare suma dintre toate asociatiile sportive franceze, datorita faptului ca are cel mai mare numar de sportivi legitimati.

JO SOCI 2014: Federatia Sporturilor de Iarna din Franta, care reuneste celelalte discipline prezente la JO, primeste anual o suma de doar doua milioane de euro.

In schimb Federatia italiana a Sporturilor de Iarna a avut un buget imens in anul 2011, an postolimpic, de peste 20 de milioane de euro, dintre care sase milioane primiti de la Comitetul Olimpic Italian (CONI).

Iar pentru a observa nivelul la care se gasesc sporturile de iarna din Romania trebuie amintit cazul sportivului Dorin Velicu, care participa la JO de la Soci cu un skeleton imprumutat de la prieteni, dupa cum a declarat intr-un interviu acordat MEDIAFAX, neavand la dispozitie o suma de 5.000 de euro pentru achizitia unuia nou.

O alta comparatie elocventa pentru descrierea pozitiei Romaniei este cea dintre echipa de bob a tarii noastre si cea a Germaniei. Conform declaratiilor secretarului general al Federatiei Romana de Bob si Sanie, Florian ticu, Romania s-ar afla printre primele sase clasate la JO, daca ar avea un bob precum nationala Germaniei. Adica sportivii nostri au un start la fel de bun precum castigatorii medaliilor, numai ca pierd timp pretios pe traseu din cauza boburilor. Iar Germania este recunoscuta in lumea sportului alb ca una dintre natiunile care investesc masiv in cercetarea si dezvolatrea boburilor, saniilor si skeletoanelor. De altfel toate produsele sunt destinate exclusiv echipelor nationale ale Germaniei, neputand fi comercializate.

JO SOCI 2014: Un motiv de invidie pentru echipa de biatlon a SUA o reprezinta bugetul de care beneficiaza sportivii rusi. Bugetul Federatiei Americane de Biatlon este de 1,6 milioane de dolari anual. Dar cu toate astea, americanii au ajuns sa invidieze echipa Rusiei, care se afla din 2008 sub aripa protectoare a miliardarului rus Mihail Prokorov, proprietarul echipei de baschet Brooklyn Nets. Presedintele Federatiei Americane de Biatlon, Max Cobb, a declarat de curand ca estimeaza ca bugetul rivalilor rusi ar fi de cel putin zece ori mai mare decat al echipei sale.

Prokorov a cheltuit in ultimii ani sume considerabile cu echipa de biatlon a Rusiei, pe care le-a tinut insa secrete, a pus la dispozitie delegatiei patru avioane private cu care sportivii se deplaseaza la competitii, si totul cu un singur obiectiv: “mandria nationala este mai presus de orice”. El a promis ca in cazul in care echipa pe care o sustine nu va aduce cel putin doua medalii de aur la cea mai scumpa scumpa editie a Jocurilor Olimpice de iarna va demisiona din functia de presedinte al federatiei.

Rusia, campioana absoluta de pana acum in materie de cheltuit bani pentru sporturile olimpice, a gasit o modalitate inedita de finantare a sporturilor albe. Nu se cunoaste exact daca din spirit national si dragoste pentru “mama Rusie” sau la solicitarea presedintelui Vladimir Putin 15 oligarhi au constituit Fundatia Olimpica Rusa, pentru sprijinirea sportivilor olimpici. Conform Forbes, averea celor 15 membri ai fundatiei se ridica la peste 132 de miliarde de dolari. Multi dintre ei ocupa functii importante in federatiile sportive participante la Soci.

JO SOCI 2014: De altfel, la dispozitia presedintelui Vladimir Putin fiecare federatie participanta la Jocurile Olimpice de iarna a fost preluata de catre un oligarh rus. Andrei Bokarev, un miliardar din industria miniera, a preluat federatia de freestyle schi, Alexei Kravstov, care conduce una dintre cele mai mari companii de IT din tara, este presedintele federatiei de patinaj, iar presedintele Lukoil, Vagit Alekperov, a devenit sponsor principal al echipei de schi fond.

Lucrurile stau usor diferit si in statele din apropierea Romaniei. Daca spre exemplu, patinatorii romani nu au parte de nicio sustinere de la Ministerul Tineretului si Sportului, care a sistat din 2013 finantarea catre federatia de profil din cauza scandalurilor interne, vecinii din Ungaria vor beneficia pana in 2020 de o subventie de peste 10 milioane de euro.

Anul acesta, ungurii, care vor avea noua reprezentanti in competitiile de short track de la JO de la Soci, insa niciunul la patinaj artistic, vor beneficia de o finantare de 1,84 milioane de euro. Ministrul Sporturilor din Ungaria, Istvan Simicsko, a declarat in presa maghiara ca federatia de patinaj devine prioritara pentru institutia pe care o conduce, urmand ca in perioada 2015-2020 sa fie finantata cu alte zece milioane de euro. Aportul substantial al ministerului de resort vine ca urmare a gazduirii de catre Budapesta a Campionatelor Europene de patinaj artistic din acest an, fapt ce a adus o expunere masiva pe plan international, iar sponsorii au inceput deja sa bata la usa.

Daca ungurii vor beneficia de la stat de peste trei miliarde de forinti (zece milioane de euro) in urmatorii sase ani, nu acelasi lucru se poate spune si despre romani, care in perioada 2010-2012 au fost finantati de MTS cu 2,75 milioane de lei (617.000 de euro). Acest fapt a condus la situatii jenante, singurul patinator roman calificat la Jocurile Olimpice, Zoltan Kelemen, fiind nevoit sa achite din propriul buzunar costurile de deplasare la competitiile internationale la care concura sub steagul romanesc.

JO SOCI 2014: “Tot ce fac eu costa bani si nu am nicio sustinere. Federatia Romana de Patinaj nu ma ajuta deloc. Situatia este catastrofala. incercam sa tragem cat putem, sa mai facem cate ceva, dar in conditiile astea nu mai pot. Pai pana nu m-am calificat la Jocurile Olimpice nu am primit niciun ban. Am ajuns in atentia COSR dupa calificare, ei ce au mai miscat ceva, au trimis ceva bani, dar in limita lor. Costurile pregatirii nu s-au acoperit. Dar tot e bine decat nimic. Din partea federatiei nu am primit nimic”, declara la finalul lunii ianuarie, pentru Mediafax, Kelemen.

Secretarul de stat in Ministerul Tineretului si Sportului, Carmen Tocala considera ca Romania poate atrage sponsori in sporturile de iarna doar in cazul in care reuseste organizarea unor competitii de prestigiu. “De abia de anul trecut, dupa FOTE, putem vorbi de dezvoltarea acestor sporturi. Daca nu organizezi competitii internationale, e foarte greu sa gasesti sponsori, pentru ca produsele le vand in Romania, nu in strainiatate. De abia de acum incolo putem vorbi de bani privati veniti in aceste discipline. Din cuantumul de 3 la mie din cifra de afaceri a unei companii pe care noi o putem accesa ca sponsorizare, statistica arata ca noi nu am accesat nici banii acestia. Dar nu i-am accesat pentru ca nu am avut competitii, evenimente in Romania care sa-i atraga pe sponsori”, a declarat Tocala pentru Mediafax.

Pentru atragerea de noi fonduri pentru sporturile de iarna Tocala considera ca Romania are nevoie si de modificarea legislatiei. Ea precizeaza ca este greu de modificat proportia de 3 la mie din cifra de afaceri, conform Legii Sponsorizarii, atat timp cat nici acesti bani nu au fost accesati: “Va trebui sa lucram pe doua fronturi, organizarea competitiilor de mare anvergura si modificarea legislatiei la momentul in care noi accesam banii. Pentru ca Ministerul de Finante are o statistica exacta, cat din cei 3 la mie din cifra de afaceri a fiecarui privat e accesata. Deocamdata nu facem dovada. Propunerea noastra de modificare a Legii Sponsorizarii a fost de 3-5 la suta din cifra de afaceri, in loc de 3 la mie. Deci va trebui sa pregatim fenomenul sportiv sa acceseze banii care sunt, sa facem un memorandum ca i-am accesat si ca vrem mai mult. Neaccesandu-i, ei (n.r. – Ministerul Finantelor) ne intreaba: «Dar i-ati accesat?». Se lucreaza in sensul acesta, sa vedem cum putem sa crestem valoarea evenimentelor pentru a putea atrage sponsorii.”

JO SOCI 2014: Conform Legii Sponsorizarii, persoanele fizice sau juridice romane, care efectueaza sponsorizari in limita a 3 la mie din cifra de afaceri, beneficiaza de reducerea bazei impozabile cu echivalentul sponsorizarilor.

Cum statul roman, deocamdata cel mai important sponsor al sportulurilor de iarna, nu se poate compara nici cu marile puteri ale lumii si nici cu mediul privat din statele mult mai dezvoltate care investesc masiv in acest domeniu, este greu de crezut ca unul dintre cei 24 de sportivi tricolori va reusi sa obtina o medalie olimpica la Soci. O medalie la Soci ar fi a doua din istorie pentru Romani, dupa izbanda echipajului de bob doua persoane format din Ion Panturu si Nicolae Neagoe, la editia din 1968 de la Grenoble (Franta), care a castigat bronzul.

Foto: CBS News