SOCOL: REDUCEREA TVA la ALIMENTE va contribui la marirea potentialului de crestere economica

Masura REDUCERII TVA la ALIMENTE va contribui la cresterea puterii de cumparare si la marirea potentialului de crestere economica, de la 3% la 4% in 2015, prin impulsionarea consumului si a investitiilor, sustine consilierul premierului pe probleme macroeconomice, CRISTIAN SOCOL.

“Vor beneficia de masura in primul rand persoanele cu venituri reduse si cele din clasa de mijloc care au ponderi ale PRODUSELOR ALIMENTARE si BAUTURILOR NE-ALCOOLICE in cosul de consum cuprinse intre 27% si 90%. Principalii beneficiari vor fi cei din gospodariile cele mai sarace — familii cu multi copii, monoparentale, familii de pensionari, someri, agricultori, familii din care fac parte salariati cu un venit sub salariul mediu pe economie (83% dintre salariatii romani) si gospodariile cu venituri medii.

Plusuri de bunastare vor exista pentru fiecare roman”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, CRISTIAN SOCOL. Potrivit sursei citate, masura REDUCERII TVA la 9% la produsele alimentare va contribui la cresterea puterii de cumparare cu procente cuprinse intre 4% pentru persoanele cu venituri ridicate si 15% pentru categoriile de persoane cu venituri reduse.

“Alaturi de cresterea salariilor, indexarea pensiilor si reducerea inflatiei, REDUCEREA  TVA la ALIMENTE si BAUTURI NE-ALCOOLICE va ajuta la atingerea tintei privind cresterea puterii de cumparare a castigului mediu din acest an cu 10%, dupa ce aceasta a scazut cu 5,3% in 2009 si cu 6,2% in 2010 si a crescut cu 3,9% in 2011, 0,8% in 2012, 2,1% in 2013 si 5,1% in 2014”, a subliniat consilierul premierului pe probleme macroeconomice.

De asemenea, CRISTIAN SOCOL considera ca reducerea TVA la alimente la 9% va contribui si la marirea potentialului de crestere economica prin impulsionarea consumului si a investitiilor.

CITESTE SI:  TVA la alimente SCADE de la 24% la 9%, incepand de luni 1 IUNIE. Pentru ce produse se va REDUCE TVA-ul 

“Masura REDUCERII TVA va contribui la marirea potentialului de crestere economica (de la 3% la 4% in 2015) prin impulsionarea consumului si a investitiilor si va stimula — alaturi de scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si schemele de ajutor de stat si minimis pentru IMM s.a — crearea de noi locuri de munca, va imbunatati colectarea si va reduce EVAZIUNEA FISCALA”, mentioneaza consilierul premierului.

In opinia acestuia, stimulul acordat consumului va conduce implicit si la o oferta interna mai mare si mai competitiva de produse alimentare si bauturi nealcoolice, “masura aruncand o mana de ajutor sectorului agroalimentar, un sector strategic pentru Romania”.

“REDUCEREA cotei de TVA pentru ALIMENTE si BAUTURI NE-ALCOOLICE poate fi suportata fara dificultati de bugetul de stat consolidat, in conditiile in care aceasta sare efecte de multiplicare consistente si, in plus, datele la 4 luni privind executia bugetara arata incasari suplimentare consistente de venituri de plus 7,05 miliarde lei. Astfel, masura nu va afecta angajamentele luate fata de creditorii internationali FMI, CE, BM si nici stabilitatea finantelor publice pe termen lung consimtita de Pactul Fiscal (obiectivul de deficit structural pe termen mediu). De la 1 ianuarie 2016, viziunea macroeconomica va continua cu REDUCEREA TVA general la 20%, continuandu-se implementarea stimulilor fiscali pentru marirea consumului si, astfel, echilibrarea motoarelor cerere interna-cerere externa in structura unei cresteri economice sustenabile de 5% incepand cu 2016”, a mai spus CRISTIAN SOCOL.

Sursa foto: adevarul.ro