Soldatii AMERICANI au DEBARCAT in Polonia

O companie cu un efectiv de 130 de soldati AMERICANI a sosit miercuri in Polonia, in urma unei decizii de la Washington, de a-si intari angajamentul in regiune pe fondul tensiunilor cu Rusia in legatura cu Ucraina.

“Suntem aici pentru a-i asigura pe aliatii nostri, pentru a arata angajamentul nostru fata de NATO”, a explicat pentru AFP Michael Weisman, purtator de cuvant al brigazii 173 aeropurtate americane la baza aeriana poloneza din Swidwin (in nord-vestul tarii), unde soldatii sosisera la bordul a doua avioane de transport Hercules americane.

Washingtonul anuntase desfasurarea pentru exercitii in Polonia si in Tarile Baltice a 600 de soldati, gest adresat aliatilor sai din NATO, alarmati de actiunile Moscovei in Ucraina.

Ministrul polonez al apararii, Tomasz Siemoniak, a salutat sosirea militarilor AMERICANI in cadrul unei scurte ceremonii. “Lucram in fiecare zi pentru apararea tarii noastre, dar intr-o lume care se schimba si care este plina de pericole avem nevoie de aliati siguri ca SUA si NATO”, a declarat ministrul.

Citeste si: CANADA va trimite SASE avioane F-18 in EUROPA de EST

In afara companiei sosite miercuri in Polonia, alti 450 de soldati AMERICANI sunt asteptati in zilele urmatoare in Estonia, Letonia si Lituania pentru exercitii care vor avea loc in lunile urmatoare, cel putin pana la sfarsitul anului.

“Sunt incantata ca aliatii au reactionat foarte repede, ca ei au inteles ca amenintarile sunt reale”, a comentat evenimentul in fata presei presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite miercuri la Vilnius. “Salut desfasurarea fortelor americane la sol in Letonia, Estonia, Lituania si Polonia ca un semn important de solidaritate al NATO”, si-a exprimat satisfactia pe Twitter si ministrul leton al afacerilor externe, Edgars Rinkevics. “Acest gest este expresia concreta a obligatiilor care ne leaga in materie de securitate in Europa”, subliniase cu o zi inainte contraamiralul John Kirby, purtator de cuvant al Pentagonului. “Este un mesaj adresat Moscovei.” El a precizat ca este vorba despre operatiuni “bilaterale” ale SUA si nu de exercitii ale NATO, notand totusi ca nu a fost exprimata nicio reticenta din partea altor membri ai Aliantei.

Citeste si: Purtatorul de cuvant al NATO: Securitatea Romaniei va fi intarita, zborurile de supraveghere vor fi intensificate

Aceasta prima desfasurare urmeaza sa dureze o luna, dupa care trupele vor fi inlocuite de alte forte ale armatei americane. “Ideea nu este de a face din antrenament un spectacol. Vom face un foarte bun si foarte dur antrenament al infanteriei cu cea de a sasea brigada aeropurtata poloneza”, a asigurat purtatorul de cuvant al brigazii americane, potrivit Agerpres.

“Polonia nu va avea un garant mai bun decat SUA in ceea ce priveste securitatea militara”, a declarat premierul polonez Donald Tusk miercuri dupa-amiaza, inainte de a pleca la Bruxelles. “Polonia ar vrea sa dispuna de garantii de securitate mai palpabile si aici este vorba despre prezenta, din ce in ce mai mare, a NATO, cu soldati si instalatii americane pentru ca Polonia sa nu fie in niciun caz tratata ca membru al Aliantei Atlanticului de Nord de categoria a doua”, a afirmat el.

Sursa foto:  hinterlandgazette.com