Soldatii ROMANI vor participa la AMPLE MANEVRE MILITARE conduse de SUA in VESTUL UCRAINEI

UCRAINA SI SUA au lansat luni AMPLE MANEVRE IN VESTUL NATIONALIST AL TARII, la care participa ALTE 16 TARI, printre care si Romania, destinate sa demonstreze SPRIJINUL INTERNATIONAL pentru operatiunea desfasurata de Kiev in estul separatist prorus, relateaza AFP si Ukrinform.

In acordurile imnului SUA, doi soldati americani au arborat drapelul national pe stadionul imens al taberei militare ucrainene IAVORIV, nu departe de frontiera cu Polonia. Doi soldati ucraineni au arborat apoi steagul ucrainean in cadrul unei ceremonii de lansare a manevrelor RAPID TRIDENT care vor dura pana la 31 iulie.

CITESTE SI: OPERATIUNI ANTITERORISTE LA GRANITA ROMANIEI CU UCRAINA

Comandantii ucrainean si american al exercitiilor au trecut in revista cei aproximativ 2.000 de militari, care i-au salutat in limbile tarilor din care provin. La manevre iau parte si TANCURI, iar ELICOPTERE AMERICANE au survolat zona, in cadrul acestor exercitii ce risca sa provoace nemultumirea Rusiei, noteaza AFP.

“Manevrele reunesc pentru prima oara 18 tari, aceasta arata sprijinul larg de care se bucura Ucraina in lupta sa pentru libertate si suveranitate”, a declarat colonelul Olexandr Sivak, comandantul ucrainean.

Exercitiile au loc in momentul in care trupele ucrainene combat o insurectie separatista prorusa in estul tarii intr-un conflict care s-a soldat deja cu peste 6.500 de morti in 15 luni. Kievul si Occidentul acuza Rusia de a fi la originea acestui conflict, alimentand cu arme rebelii si desfasurand trupe regulate in estul Ucrainei, fapt negat categoric de catre autoritatile de la Moscova.

La aplicatiile de la Iavoriv participa si 675 militari ucraineni, dintre care multi au luptat in zona de conflict din estul tarii si care ‘isi vor impartasi experienta cu camarazi ucraineni si din alte tari’, a subliniat colonelul Sivak.

CITESTE SI: MILITARI ROMANI vor participa la un EXERCITIU MULTINATONAL din UCRAINA

Potrivit comandantului american, colonelul Alfred Renzi, care va avea in subordine 562 de soldati americani, militari din 18 tari (Ucraina, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Estonia, Georgia, Germania, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Romania, Serbia, Spania, Turcia, SUA) vor trebui sa “COOPEREZE IN COMUN CA O FORTA UNIFICATA pentru a garanta stabilitatea in regiune” in urmatoarele doua saptamani.

La sfarsitul lunii aprilie, 300 de parasutisti americani au fost deja desfasurati pentru mai multe luni in vestul Ucrainei in cadrul unei operatiuni cu numele de cod Fearless Guardian pentru a antrena 900 de soldati ai Garzii Nationale ucrainene la cererea Kievului pe o durata de sase luni. 

Sursa foto: adevarul