SOLICITARE la ONU: REPUBLICA CEHA vrea sa devina CEHIA

Autoritatile cehe, care s-au saturat sa vada numele oficial al tarii, Republica Ceha, scurtat in strainatate in mod haotic si deseori deformat, vor cere ONU sa inregistreze versiunea simpla, Cehia.

“Ministerul Afacerilor Externe va cere ONU sa inscrie in registrele sale echivalentele corecte ale numelui tarii in limbile sale oficiale, Czechia in engleza, Tchequie in franceza etc.”, au scris intr-un comunicat seful statului, premierul, ministrul de Externe, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si ministrul Apararii.

“Recomandam folosirea numelui tarii intr-un singur cuvant, in situatiile in care nu este necesar sa se foloseasca numele oficial (evenimente sportive, marketing etc.) “, se mai arata in declaratia comuna. Chestiunea mentinerii numelui oficial al tarii sau folosirea versiunii sale prescurtate face de mult timp obiectul unei dezbateri in Republica Ceha.

In 2013, in timpul unei vizite in Israel, presedintele Milos Zeman a explicat ca va folosi el insusi “numele de Cehia, deoarece este mai simpatic si mai scurt decat Republica Ceha”, care ar fi un nume “rece”.

Insa chestiunea ramane controversata, inclusiv printre membrii guvernului. “Nu sunt de acord cu numele ‘Czechia’ (in engleza – n.r.) “, a transmis ferm pe contul sau de Twitter ministrul dezvoltarii regionale, Karla Slechtova. “Nu vreau ca tara noastra sa fie confundata cu Chechnya (Cecenia) “, a explicat ea.

Sursa foto: bbc