“Solidaritatea Sanitara” solicita CRESTERI SALARIALE REALE pentru toti angajatii din SANATATE

Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania considera ca propunerile de modificari legislative prezentate public de ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU, nu reprezinta solutii de crestere a salariilor angajatilor din sectorul public de Sanatate si antreneaza, totodata, o serie de efecte negative asupra pacientilor si salariatilor, potrivit unui comunicat de presa al organizatiei.

Conform sursei citate, proiectul de lege pe care ministrul Sanatatii il invoca drept “o masura destinata cresterii salariilor angajatilor din sistemul sanitar” nu vizeaza majorarea veniturilor.

“Proiectul de lege pe care ministrul Sanatatii il invoca drept o masura destinata cresterii salariilor angajatilor din sistemul sanitar vizeaza de fapt altceva decat cresterea salariilor, respectiv legalizarea platilor informale, plata suplimentara pentru activitatea (suplimentara) desfasurata de medici, in regim privat, in spitalele publice, posibilitatea finantarii unor cresteri salariale de catre autoritatile locale. Consideram regretabil faptul ca nu am fost consultati privind acest proiect, ministrul Sanatatii incalcand prevederile legale privind dialogul social prin introducerea lui direct in Parlament, in baza calitatii domniei sale de deputat. Consultarea noastra privind acest proiect de lege ar fi condus la eliminarea numeroaselor erori pe care le contine”, se spune in comunicat.

Citeste si: ARAFAT: “NU mai ESTE O PROBLEMA de blocare a posturilor, se pot ANGAJA medicii, exista si FONDURI DE ANGAJARE. Problema este sa gasim medicii”

Potrivit sursei citate, Federatia “Solidaritatea Sanitara” solicita mai multe masuri de reforma, printre care cresterea procentului acordat spitalelor publice la 60 la suta din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, introducerea asigurarilor complementare de sanatate, care sa asigure finantarea serviciilor medicale publice care nu sunt decontate din pachetul de baza, o lege de salarizare a angajatilor din sectorul sanitar, care sa aiba la baza salariile minime din Sanatate (la un nivel echivalent celui prevazut de Legea 284/ 2010) si salarizarea suplimentara in functie de performanta.

Citeste si: Noua Lege a salarizarii va avea doar cinci clase de salarizare, anunta ministrul Muncii

Reprezentatii organizatiei sindicale vor prezenta aceste solicitari la intalnirea organizata miercuri, la Palatul Victoria, de ministrul delegat pentru Dialog Social, LIVIU POP, si la care vor participa ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU, ministrul Muncii, ROVANA PLUMB, ministrul Finantelor Publice, EUGEN TEODOROVICI, dar si reprezentanti ai structurilor asociative ale autoritatilor publice locale.

Sursa foto: activenews.ro