Solstițiul de vară 2019. Ce se întâmplă în cea mai lungă zi a anului

Solstițiul de vară 2019. Este cea mai lunga zi a anului in Emisfera Nordica! Asa ca bucura-te de razele soarelui, cu grija totusi, si celebreaza startul verii afland urmatoarele lucruri despre solstitiul de vara.

In acest an, solstitiul de vara este pe 21 iunie. Solstitiul de vara are loc intotdeauna intre 20 si 22 iunie si pentru ca rotatia Pamantului nu este reflectata cu exactitate in calendar, data precisa a evenimentului se schimba usor de la un an la celalalt. In 2019 soarele va atinge cel mai inalt punct de pe cer in Emisfera Nordica pe 21 iunie la 11:54 dimineata.

Soarele se va afla direct deasupra Tropicului Racului. In vreme ce intreaga Emisfera Nordica va experimenta cea mai lunga zi a anului, in timpul Solstitiului de vara soarele se va afla direct deasupra Tropicului Racului (23 grade 27 minute latitudine nordica).

Solstițiul de vară 2019 se va produce pe 21 iunie la ora 18:54. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, în jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice.​Solstițiul de vară 2019. După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Numele deriva din faptul ca soarele pare sa stea drept pe cer. Termenul Solstitiu deriva din cuvantul latin „sol” – soare si „sistere” – a sta drept, pentru ca pozitia relativa a soarelui pare sa ramana nechimbata in timpul Solstitiului ca si in zilele urmatoare. In restul timpului, pamantul isi pastreaza rotatia in jurul axei, aproximativ 23,5 grade – ceea ce face ca astrul, sa rasara si sa apuna de la o zi la cealalta.

Cel mai mare foc de tabara din lume a fost facut in timpul celebrarii Solstitiului de vara. De sute de ani, Solstitiul de vara este celrebrat de catre culturile din intreaga lume. Printre acestea se numara si Sankthan, celebrata pe 24 iunie in tarile scandinave. In 2016, oamenii din Ålesund Norvegia au stabilit un record mondial pentru cel mai inalt foc de tabara care a masurat 47,39 m.

Vremea caniculara soseste cateva saptamani mai tarziu. Te-ai putea intreba de ce daca Solstitiu este in cea mai lunga zi a anului si prin urmare primeste cea mai mare cantitate de soare, de ce temperatura aerului nu isi atinge maximum decat dupa o luna sau chiar doua mai tarziu. Raspunsul este simplu: Pentru ca apa, care ocupa cea mai mare parte din suprafata a pamantului, are o anumita temperatura – ceea ce inseamna ca, dureaza o vreme pana se incalzeste sau se raceste Tocmai de aceea vreme dureaza cateva saptamani dupa So;stitiul de vara pentru ca temperatura pamantului sa atinga apogeul.

Mii de oameni se aduna la Stonehenge pentru a celebra Solstitiul de vara. Oamenii cred de multa vreme ca druizi antici celebrau la Stonehenge atat solstitiul de vara, cat si cel de iarna datorita modului in care razele soarelui se aliniau cu pietrele. Chiar daca nu exista nicio dovada care se demonstreze ca la Stonehenge aveau loc celebrarile celtice ale solstitiilor mii de oameni continua sa vina in aceasta perioada la Stonehenge.

Paganii celebrau Solstitiul de vara apeland la simbolurile focului si apei. In Paganism si Wicca este celebrat Solstitiul de vara printr-un festival numit Litha. In Europa Antica se aruncau in apa roti gigante arzande pentru a simboliza echilibrul dintre apa foc.

In Egiptul Antic, dupa Solstitiul de vara incepea Anul nou. In Egiptul Antic, solstitiul de vara preceda aparitia stelei Sirius, despre care credea ca este responsabila pentru curgerea Nilului, rau esential din punctul de vedere al agriculturii. Tocmai de aceea, potrivit calendarul egiptean, inceputul de an coincidea cu aparitia stelei, imediat dupa solstitiu.

Chinezii antici onorau yin-ul in timpul Solstitiului de vara. In China antica, solstitiul de vara yin -ul, iar solstitiul de iarna, yang -ul. Chinezii credeau ca puterea yin -ul si al yang -ul se imbinau in proportii egale in timpul anului. In timpul Solstitiului de vara, era puternica influenta yang -ul, insa sarbatoarea se centra pe iminenta schimbare catre yin. In timpul solstitiului de iarna se intampla invers.

In Alaska solstitiul de vara este celebrat printr-un joc de baseball la miezul nopti. In fiecare an, in timpul Solstitiului de vara, in Alaska echipa locala Goldpanners of Fairbanks isi celebreaza statutul de cea mai nordica echipa de baseball de pe planeta printr-un meci care incepe la 10:00 seara si se intinde pana aproape de dimineata, fara a avea nevoie de lumina artificiala.

Sursa foto: descopera