SOLUTIA lui ”DOREL” al lui DANCU: Stropim acoperisul cu apa!

Stiti clipurile acelea in care ni se spune sa  nu facem improvizatii acasa? Sa nu carpim prizele, cablurile, racordurile la gaze? In care apare un ”Dorel” cunoscator care are replica finala: ”Las’ ca stiu eu ce fac”? Ala e Vasile Dancu de la Cluj.

Povestea Arenei Nationale capata accente comico-dramatice. Solutia cu care ne ameninta Ministrul Dezvoltarii intr-o declaratie aiuritoare, in care il bestelea pe primarul interimar al Capitalei pentru a incapatanarea de a respecta legea, a iesit la iveala.

In fond, Vasile Dancu spune ce stiam deja de la Sava. Acoperisul Arenei Nationale nu poate primi de la institutiile in subordinea Ministerului Dezvoltarii decat un agrement de clasa C, iar Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta nu poate da avizul pentru risc de incendiu decat pentru un agrement de clasa B. Riscul la C este mai mare decat riscul la B.

Dar iata ce le transmite ”expertul” lui Dancu celor de la ISU: ”Inaintea manifestarii sportive sau in timpul acesteia membrana va putea fi udata in  totalitate, anuland posibilitatea arderii acesteia”. Mai pe intelesul tuturor: expertul roman zice ca acoperisul e, intr-adevar, dintr-un material cu risc mai mare de aprindere (clasa C), dar, daca il udam putin, el nu se va mai aprinde. Legea spune insa ca ISU nu poate da aviz decat pentru un acoperis de clasa B. Dancu isi insuseste raportul expertului si-i cere lui Sava sa deschida stadionul ”ca-l carpim noi cumva” ( Nu fi, domnule Sava, monument al legalitatii).

Noroc ca mai exista o expertiza din Italia, care spune ca acoperisul este de clasa B, nu C, cum zice ”Dorel”, cel care propune sa-l stropim nitel ca sa-l facem de clasa B. Dar aceasta expertiza noua, depusa pe 4 martie 2016 va fi luata in discutia Ministerului Dezvoltarii abia pe 14 martie 2016. Laboratorul de expertiza din Romania nu este acreditat la nivelul standardelor UE, cel din Italia este.

Ramane de vazut ce va decide ”Dorelul” din curtea lui Dancu. O va tine pe a lui ca acoperisul e de clasa C, dar udat cu putina apa devine de clasa B sau admite ca ce zic italienii e corect: adica acoperisul este de clasa B?

Dincolo de asta, e infiorator cum la nivel statului roman poti vedea atata amatorism si improvizatie. Le cerem concetatenilor nostri sa fie responsabili, sa cheme instalatorul daca vor sa-si racordeze aragazul la conducta de gaze, sa nu mai improvizeze la instalatiile electrice, dar ditamai Ministerul Dezvoltarii isi asuma raportul unui expert care zice: ”da, acoperisul asta e cam inflamabil, dar faceti-i un dus cu sprinklere”.

Si se asteapta ca, pe baza acestei expertize, cei de la IGSU sa de aviz pentru risc de incendii, cand legea spunea ca un asemenea aviz nu poate fi dat decat pentru materiale de clasa B? Sau poate ministrul Dancu nu se astepta ca IGSU sa dea un asemenea aviz, dar spera ca primarul interimar al Capitalei sa deschida Arena Nationala, in baza recomandarilor facute de ”Dorel”?

Daca ministerul lui Dancu nu va recunoaste expertiza italienilor, cea care permite fara niciun fel de improvizatie suplimentara deschiderea arenei, atunci singura solutie gasita de bietul Sava pentru a deschide stadionul la amicalul cu Spania este sa dea acoperisul jos. Dar asta ne-ar recomanda cu siguranta ca tara ”doreilor” neputinciosi care se invart in jurul cozii. Va merge Ministrul Dezvoltarii pana acolo incat sa lase sa fie dat jos un acoperis considerat bun la incendii de un laborator din Italia? Daca da, atunci suntem vai de capul nostru!

Sursa text: politicscan / editorial Cristina Lupu