SOLUTIA propusa de ministrul SORIN CIMPEANU pentru DEBLOCAREA activitatii INSTITUTULUI “CANTACUZINO”

Ministrul SORIN CIMPEANU a propus conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti sa analizeze posibilitatea de a prelua Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie “Cantacuzino”, se arata intr-un comunicat remis luni presei de Ministerul Educatiei.

Astfel, SORIN CIMPEANU i-a transmis saptamana trecuta o scrisoare rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, Ioanel Sinescu, in care-si exprima disponibilitatea de a identifica impreuna solutii in vederea deblocarii situatiei existente la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie “Cantacuzino”.

In acest sens, ministrul Educatiei i-a propus lui Ioanel Sinescu analizarea posibilitatii de a prelua coordonarea acestui institut. “Avand in vedere competenta, expertiza precum si interesul manifestat in ultima perioada de catre reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie «Carol Davila» din Bucuresti, fata de situatia Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie «Cantacuzino», va rugam sa aveti amabilitatea de a analiza posibilitatea ca universitatea pe care o conduceti sa preia coordonarea acestui institut”, se precizeaza in documentul remis conducerii UMF “Carol Davila”.

Citeste si: PROTEST la COTROCENI: Angajatii INSTITUTULUI CANTACUZINO solicita ajutor pentru salvarea institutiei

Propunerea ministrului Educatiei tine cont de faptul general recunoscut ca institutia de invatamant superior “beneficiaza de cei mai buni specialisti in domeniul de activitate al institutului, cadre didactice universitare cu recunoastere internationala, dar si de persoane cu experienta si rezultate remarcabile in ceea ce priveste managementul unitatilor si institutiilor din domeniul medical”. Aceasta, dar si interesul manifestat de reprezentantii universitatii fata de viitorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie “Cantacuzino”, fac din universitate “cea mai potrivita institutie pentru a prelua si eficientiza activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie «Cantacuzino»”, potrivit sursei citate.

INSTITUTUL “CANTACUZINO” a fost trecut in coordonarea Ministerului Educatiei prin HG 844/2014. Obiectul de activitate al INSITUTUTLUI “CANTACUZINO” cuprinde activitati de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica in materie de infectii bacteriene, virale si parazitare si in domeniile biologiei celulare si moleculare, imunologiei, biotehnologiei si geneticii microbiene, activitati de asistenta tehnico-metodologica, activitati de sanatate publica, precum si acordarea de servicii specializate, activitati de formare, specializare, perfectionare profesionala si pregatire postuniversitara de specialitate, dar si activitati de productie de preparate biologice profilactice si terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice si pentru culturi celulare, dispozitive medicale, hrana granulata standardizata pentru animale de laborator etc. si comercializarea acestora in tara si strainatate.

Citeste si: LANT UMAN pentru salvarea INSTITUTULUI CANTACUZINO

Potrivit sursei citate, ca urmare a gestionarii deficitare a resurselor, anul 2015 a gasit INSTITUTUL “CANTACUZINO” cu datorii de cinci milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie. Inventarul produselor pe care INSTITUTUL “CANTACUZINO” nu le mai fabrica din cauza licentelor pierdute in 2011 cuprinde noua vaccinuri, sase seruri terapeutice, sapte seruri imunomodulatoare (ex. Polidin, Cantastim) si un ser antigen pentru IDR.

In acest context, demersul ministrului Sorin Cimpeanu se pliaza pe eforturile pe care Guvernul le intreprinde in privinta datoriilor institutului catre bugetul de stat si a datoriilor istorice accumulate, mai arata sursa citata.

Sursa foto: mediasudtv.ro