SONDAJ Aproape JUMATATE DINTRE ROMANI au pe cineva din familie AFLAT IN STRAINATATE

46% din romani au cel putin un membru al familiei care este PLECAT LA MUNCA IN STRAINATATE, Italia, Germania si Spania fiind tarile spre care s-au indreptat cei mai multi romani, releva un studiu IRES. VENITURILE SCAZUTE si LIPSA LOCURILOR DE MUNCA sunt factorii determinati ai plecarii lor in strainatate, relateaza Adevarul.

La intrebarea „Aveti pe cineva in familie care in prezent se afla plecat in strainatate?“, 46% din respondenti au raspuns „Da“, ceea ce inseamna ca in aproape jumatate dintre familiile din Romania exista cel putin o persoana plecata in strainatate. 45% au un singur membru ai familiei aflat in strainatate, 22% – doi membri ai familiei, 10 % – trei membri ai familiei, 22%, mai mult de patru membri care se afla in strainatate.

33% din respondenti au declarat ca relatia de rudenie cu cel care a plecat in afara Romaniei este de parinte-copil, in timp ce 26% au spus ca este vorba despre frate sau sora. Familiile cu cei mai multi membri plecati in afara granitelor sunt din MOLDOVA si din MEDIUL RURAL.

CITESTE SI: OFICIAL UNDE TRAIESC SI MUNCESC CEI 5 MILIOANE DE ROMANI CARE AU PLECAT DIN TARA

 Aproape o treime dintre romani au plecat in strainatate intre 2005 – 2009, iar o alta treime a plecat in ultimii trei ani. Patru din zece romani plecati sunt TINERI SUB 35 DE ANI, restul sunt maturi. 12% din cei plecati au mai putin de 25 de ani, 14 % au varste cuprinse intre 26-30 de ani, iar 15%, intre 31 si 35 de ani.

Veniturile scazute si lispa locurilor de munca sunt motivele plecarii a celor mai multi care au ales sa paraseasca Romania. ITALIA, GERMANIA si SPANIA sunt tarile in care sunt plecati cei mai multi romani. 30% din cei intrebati au bifat Italia, 20% – Germania, iar 17% -Spania. Urmatoarele trei tari preferate de romani sunt: Marea Britanie (9%), Franta (4%) si SUA (4%).

CONSTRUCTIILE si INGRIJIREA PERSOANELOR VULNERABILE sunt domeniile in care lucreaza cei mai multi dintre romanii plecati in strainatate. 19% din respondenti au spus „constructii“, 12% au spus „ingrijire persoane vulnerabile“, 8% – transport, 8% – agricultura, 7% – sanatate, 7% – alimentatie publica, 6% – curatenie.

Cei mai multi dintre romanii plecati in strainatate au CEL MULT STUDII LICEALE. 40% din respondenti au spus ca ultima scoala absolvita este liceul, in timp ce doar 20% au declarat ca au studii superioare. 51% din romanii din strainatate sunt plecati singuri, in timp ce 49% sunt insotiti de familie. Aproape un sfert dintre cei plecati SI-AU LASAT COPIII IN ROMANIA. Speranta rudelor celor plecati ca acestia se vor intoarce vreodata in tara este scazuta. 66% din respondenti au spus ca nu cred ca ruda lor se va mai intoarce in Romania.

CITESTE SI: SONDAJ INSCOP: TOPUL INCREDERII ROMANILOR IN OAMENII POLITICI

 Aproape o treime dintre cei plecati castiga lunar peste 1.000 de euro. Doua treimi dintre cei plecati au reusit sa faca economii din munca in strainatate, iar mai mult de jumatate TRIMIT BANI CELOR DIN FAMILIE RAMASI ACASA.

Datele prezentate fac parte din studiul „Profilul romanilor plecati in strainatate“, realizat de Institutul Roman pentur Evaluare si Strategie (IRES), realizat in perioada 31 august – 2 septembrie 2015, pe un esantion de 1.207 subiecti, reprezentativ pentru populatia adulta din Romania. Marja de eroare este de plus/minus 2,9%.

Sursa foto: Erasmus