SONDAJ: Care sunt cele mai mari TEMERI ale ROMANILOR

Comisia Europeana (CE) a dat publicitatii primele rezultate ale Eurobarometrului de primavara 2016, unde sunt prezentate cele mai mari temeri ale natiunilor care compun UE.

In ROMANIA, principalele 5 motive de ingrijorare sunt:

Terorismul – 49%
Migratia – 42%
Criminalitatea – 13%
Cresterea preturilor – 10%
Somajul – 10%
Starea finantelor publice – 8%
Siguranta aprovizionarii cu energie – 3%.

Situatia la nivelul Europei

Din document rezulta ca principalele 3 motive de ingrijorare in Europa raman migratia, terorismul si situatia economica. Fata de precedentul studiu – Eurobarometrul de toamna 2015 – ingrijorarile europenilor fata de pericolul terorismului au cunoscut o crestere semnificativa: +14% ca pondere a raspunsurilor.

Cercetarea a fost derulata in perioada 21-31 mai 2016 in cele 28 de state membre UE, in cele 5 state candidate si in interiorul comunitatiii turce cipriote.

Topul ingrijorarilor

Mentionata de 48% dintre cetatenii europeni, migratia este in top 2 al preocuparilor in toate statele UE, cu exceptia Portugaliei. Problema ramane cea mai importanta in 20 de state membre (in scadere fata de 27 potrivit precedentul sondaj), dintre care se detaseaza Estonia (73%), Danemarca (71%) si Cehia, Letonia si Ungaria (67%).

Inregistrand o crestere generala de 14 procente, problema terorismului este la fel in top 2 preocupari, cu exceptia Greciei. Terorismul este principala preocupare in 8 state, printre care se numara si Romania, si se plaseaza pe locul 2 in alte 19 state europene.

Situatia economica, care este mentionata de 19% dintre europeni ca principal motiv de ingrijorare, este pe locul 3 in clasament, cu cel mai mare scor inregistrat in Gea (35%).

Somajul, mentionat de 15% dintre repondenti la nivel european, se mentine pe locul 5 al principalelor probleme, in Portugalia fiind una dintre principalele preocupari (28%).

Sursa foto: realitatea