SONDAJ: Cati ROMANI cred ca tara noastra este TINTA pentru STATUL ISLAMIC

Peste 97% dintre romani au auzit de producerea ATENTATELOR DIN FRANTA, iar 40,3% dintre respondenti considera ca TERORISTII AU ATACAT PARISUL din razbunare, potrivit unui sondaj INSCOP transmis joi Agerpres.

Astfel, 97,7% dintre romani spun ca au auzit de producerea ATENTATELOR TERORISTE DIN PARIS, in timp ce 1,4% dintre respondenti afirma ca nu au auzit de tragedia din capitala Frantei, iar 1% dintre cei chestionati nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Un procent de 23,1% dintre romani afirma ca tara noastra ar putea fi vizata de ATENTATE TERORISTE ale STATULUI ISLAMIC in mica masura, 13,6% in foarte mica masura, 24,7% dintre subiecti declara ca Romania ar putea deveni o tinta a teroristilor nici in mare, nici in mica masura, in timp ce 9,6% aleg varianta in foarte mare masura, iar 22,2%, in mare masura. Un procent de 6,9% dintre cei chestionati au ales varianta nu stiu sau nu raspund.

CITESTE SI: CATI CETATENI AI R. MOLDOVA ISI DORESC UNIREA CU ROMANIA (SONDAJ)

Respondentii au opinii impartite atunci cand vine vorba sa identifice cauza pentru care ISIS a decis sa produca atacurile din capitala Frantei sau sa aprecieze daca tara noastra ar putea fi vizata de astfel de actiuni din partea Statului Islamic, releva cercetarea.

40,3% dintre cei chestionati au afirmat ca atentatele din Paris au fost din razbunare pentru atacurile asupra STATULUI ISLAMIC, 27,6% afirma ca teroristii vor sa impuna LEGEA ISLAMICA IN EUROPA, 11,1% considera ca tragicul incident s-a petrecut din cauza persecutarii sau discriminarii in Europa a persoanelor cu RELIGIE ISLAMICA, iar 9,4% identifica cauze vechi, istorice (statele din vestul Europei au avut de-a lungul timpului colonii in nordul Africii si Orientul Mijlociu), arata autorii cercetarii. 2,1% dintre subiecti identifica alta cauza si 9,6% reprezinta non-raspunsuri.

CITESTE SI: STATUL ISLAMIC castiga teren! Jihadistii au patruns intr-o noua tara

Totodata, peste 32% au spus ca statele europene ar trebui sa se comporte la fel ca si pana acum, in timp ce 24,6% au apreciat ca ar trebui trimise TRUPE TERESTRE in SIRIA si IRAK pentru a elimina ISIS. 24,3% considera ca statele arabe din regiune ar trebui sa fie sprijinite pentru a se implica activ in combaterea STATULUI ISLAMIC. 18,9% reprezinta non-raspunsuri.

Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda “Adevarul” in perioada 26 noiembrie — 2 decembrie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.071 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Sursa foto: AFP