Sondaj: Ce spun romanii despre unirea Republicii Moldova cu Romania

Trei sferturi dintre romani se declara de acord cu unirea Republicii Moldova cu Romania,  insa aproape o treime cred ca majoritatea cetatenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea tarii lor cu Romania, arata un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Cercetarea realizata vineri arata ca trei sferturi dintre romani se declara de acord cu unirea Republicii Moldova cu Romania, iar 63% dintre ei sunt de acord cu declaratia presedintelui Traian Basescu in legatura cu acest demers, considerat de seful statului “urmatorul proiect politic” al tarii.

Pe de alta parte, sondajul IRES arata ca aproape o treime dintre romani cred ca majoritatea basarabenilor nu sunt de acord cu unirea tarii lor cu Romania, iar o cincime spun ca romanii nu sunt de acord cu aceasta unire.

Totodata, 64% dintre romani au auzit despre declaratiile presedintelui Basescu potrivit carora “urmatorul proiect politic pentru Romania, dupa NATO si UE, este unirea cu Republica Moldova”, in legatura cu care doar 20% dintre respondenti au o parere proasta si foarte proasta.

De asemenea, peste 70% dintre respondenti sunt de acord cu declaratia sefului statului conform careia “acum e oportun sa o spunem, avem acest obiectiv, daca vor vrea moldovenii, am spus-o la Chisinau. Sunt convins ca daca la Chisinau va exista un interes unionist, Romania va spune da”.

Cercetarea a fost realizata vineri, pe un esantion de 1.132 persoane cu varsta de minimum 18 ani, eroarea maxima tolerata fiind de ± 3 %.