SONDAJ: Ceausescu, considerat de romani cel mai potrivit pentru functia de presedinte al Romaniei

Cel mai recent sondaj INSCOP arata ca Nicolae Ceausescu este considerat de catre romani ca a fost cel mai potrivit cu functia de presedinte al Romaniei. Respondentii au fost solicitati sa aleaga din lista presedintilor Romaniei pe cel care considera ca s-a potrivit cel mai bine celei mai inalte functii in stat.

Lista a cuprins politicienii care, indiferent de regim, au detinut titlul de presedinte al republicii, ordonati cronologic: Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu.

Potrivit sondajului INSCOP realizat la comanda ziarului „Adevarul”, Nicolae Ceausescu ocupa primul loc in top, 24,7% din romani considerandu-l cel mai potrivit pentru functia de presedinte. Ion Iliescu este pe locul al doilea cu 19,1% din optiunile publicului, Traian Basescu pe locul al treilea cu 14,2% si Emil Constantinescu pe patru (9,7%). 23,9% din respondenti considera ca niciunul dintre cei patru nu s-a ridicat la inaltimea functiei.

Citeste si: EMIL BOBU, fost secretar si ministru al lui Nicolae Ceausescu, a murit la varsta de 87 de ani

Non-raspunsurile sunt in proportie de 8,4%. Darie Cristea, coordonator proiecte Inscop, nuanteaza rezultatele cercetarii: ”In realitate, vorbim despre o falsa pozitivare a unui Nicolae Ceausescu, care este asociat cu o perioada perceputa ca mai ordonata din punct de vedere al vietii cotidiene, dar ale carei lipsuri s-au mai uitat. Pozitivarea relativa a lui Ceausescu vine si in scopul evidentierii imaginii totusi proaste pe care publicul o are cam despre toti presedintii postdecembristi ai Romaniei. Sa nu uitam ca spre finalul mandatelor toti acestia au incheiat cu un nivel redus de incredere publica”.

Citeste si: Topul celor mai RAI DICTATORI din lume. Un cantaret roman a ajuns in clasament! FOTO

Ion Iliescu isi datoreaza pozitia in clasament faptului ca este presedintele Revolutiei, dar si comparatiei cu ceilalti doi sefi de stat de dupa 1989: Traian Basescu, aflat in scaderea de imagine, tipica sfarsitului de mandat, si un Emil Constantinescu care, dintre toti patru, a ocupat prima pozitie in stat pentru cea mai scurta perioada, incheiata de asemenea fara un stoc prea mare de simpatie publica. Faptul ca aproape un sfert dintre romani considera ca niciunul dintre cei mentionati nu a fost prea potrivit functiei ocupate se inscrie in tendinta colectiva de desolidarizare a unei parti a publicului de fenomenul politic si de figurile sale proeminente.

Foto: Romania Libera