Sondaj IMAS: PSD și PNL își dispută prima poziție la alegerile pentru Parlamentul European

Câștigarea alegerilor pentru Parlamentul European se joacă între PSD și PNL, potrivit ultimului sondaj IMAS realizat la comanda Europa FM. Astfel, prima poziție este disputată de PSD care are 22,7% din intențiile de vot, și PNL cu 22,6%, iar pe locul trei se plasează Alianța USR-PLUS cu 17,9%. 

Pe locul patru privind intențiile de vot ale celor care declară că merg la urne se situează partidul lui Victor Ponta, Pro România, cu 13,4% și ALDE cu 12,5%. La distanță mare vin UDMR cu 4,7% și PMP cu 4,4%, iar pe ultimul loc este plasat DEMOS cu 0,4%.
 
În ceea ce privește prezidențialele, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile, actualul șef al statului Klaus Iohannis ar câștiga cu 41,4%, într-o ușoară creștere față de luna ianuarie când era creditat cu 39,8%. El este urmat de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu 18%, Victor Ponta cu 15%, Dacian Cioloș cu 11,7% (ușoară scădere față de ianuarie când era creditat cu 12,6%), și Liviu Dragnea cu 6%.
 
Liviu Dragnea se află la coada clasamentului și în ceea ce privește opțiunile pe partea stângă a spectrului politic, varianta preferată de electoratul PSD, ALDE sau Pro România fiind Tăriceanu. Astfel, la întrebarea închisă cu privire la intenția de vot pentru președinție, clasamentul arată astfel: Călin Popescu Tăriceanu-36,5%, Victor Ponta- 26,5%, Gabriela Firea- 18,1%, Liviu Dragnea- 12,7% și pe ultimul loc Corina Crețu- 5,3%.
 
Pentru electoratul PNL, USR sau PLUS, topul intențiilor de vot este dominat tot de Klaus Iohannis cu 59,5%, urmat de Dacian Cioloș cu 24,9% și Dan Barna cu 9%. Pe locurile următoare figurează președintele PNL, Ludovic Orban, cu 3%, liderul USR, Dan Barna, cu 1,5% liderul PMP, Eugen Tomac, cu 1,9. Pe ultimul loc, sub formațiunea sa, se află liderul UDMR Kelemen Hunor cu 1,5% din intențiile de vot.
 
Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de 18 ani și peste, în perioada 1-21 februarie 2019. Interviurile au fost realizate prin telefon,utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Marja de eroare este de +/- 3%. Eşantionul este probabilist, multistratificat, cu extragere aleatoare a persoanei.
 
Sursa foto: realitatea