SONDAJ INSCOP: Ce cred romanii despre o eventuala demisie a lui Traian Basescu

Basescu cere reexaminarea legii care protejeaza alesii locali

Majoritatea romanilor nu considera ca se impune o demisie a presedintelui Traian Basescu in urma scandalului in care e implicat fratele sau si Bercea Mondial, releva un sondaj realizat de INSCOP Research, citat de evz.ro. 

Potrivit sondajului comandat de ziarul “Adevarul”, peste 90% dintre romani au auzit de arestarea lui Mircea Basescu, iar majoritatea respondenților – 54% – cred ca fratele presedintelui a comis o infracțiune. Numai 15,3% vad acest scandal drept o inscenare realizata de clanul Bercea Mondial.

Un procent de 39,7% din respondenti considera ca arestarea preventiva a lui Mircea Basescu demonstreaza ca justitia din Romania este independenta politic, iar 36% cred ca este justitia este aservita intereselor politice. „Arestarea lui Mircea Basescu arata ca nimeni nu este mai presus de lege“, este o afirmatie agreata de 70,6% din respondenti.

Citeste si: BASESCU, gata de DEMISIONEZE de la Palatul Cotroceni: Am discutat cu unele institutii ale statului

75,5% dintre intervievati cred ca, in Romania, clanurile de interlopi se bucura de protectie politica. 57,1%, romanii sunt convinsi ca Mircea Basescu a luat bani de la familia lui Sandu Anghel pentru a face trafic de influenta in Justitie, mai arata sondajul. 

De cealalta parte, 51,5% din romani cred ca Traian Basescu nu ar trebui sa demisioneze din functia de presedinte al Romaniei ca urmare a scandalului in care este implicat fratele sau, in timp ce 35,7%, procent format din nucleul dur al votantilor PSD/USD, considera ca seful statului ar trebui sa-si dea demisia.

Mondo News iti recomanda si: In ce conditii ar putea demisiona Traian Basescu

Doar 23,5% considera ca Mircea Basescu a fost un paravan si ca adevarata prada este presedintele. Cei mai multi dintre subiecti, 48,6%, cred ca liderii nu trebuie trasi la raspundere pentru faptele ilicite savarsite de rude, in vreme ce 41,7% cred ca liderii liderii politici trebuie sanctionati pentru infractiunile comise de familile lor.

Studiul a fost realizat in perioada 1-6 iulie 2014, la comanda ziarului „Adevarul“. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia de 18 ani si de peste 18 ani a Romaniei. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate in 38 de judete si municipiul Bucuresti, intr-un total de 75 de localitati.