Sondaj INSCOP: Romanii, de acord cu VOTUL OBLIGATORIU

Aproape jumatate dintre romani sunt de acord cu introducerea VOTULUI OBLIGATORIU, releva un sondaj INSCOP.

Astfel, 44,6% dintre romani sunt de acord cu VOTUL OBLIGATORIU deoarece considera ca daca vin mai multi oameni la vot se pot schimba lucrurile in bine, in timp ce 41,7% se declara impotriva motivand ca actuala clasa politica nu poate schimba lucrurile in bine, iar 13,6 dintre respondenti nu au raspuns la aceasta intrebare.

De asemenea, barometrul INSCOP releva ca Alianta PSD-UNPR-PC conduce in clasamentul intentiei de vot pentru alegerile parlamentare. In ceea ce priveste optiunea ideologica, aceasta este bine definita pentru 40,3% dintre romani si incerta pentru un procent egal.

Citeste si: SONDAJ: CEAUSESCU, CONSIDERAT DE ROMANI CEL MAI POTRIVIT PENTRU FUNCTIA DE PRESEDINTE AL ROMANIEI

INSCOP Research a masurat intentia de vot pentru alegerile parlamentare in doua variante, respectiv cu PNL si PDL masurate separat, respectiv intentia de vot pentru un partid format prin fuziunea PNL si PDL.

In prima varianta, daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 42,3% dintre respondenti care au o optiune ar alege Alianta PSD-UNPR-PC. Urmeaza PNL cu 19,3%, PDL cu 11,9% dintre cei care exprima o optiune politica si PMP cu 7,5%. UDMR ar fi votata de 5,4% dintre cetatenii care exprima o optiune, in timp ce Forta Civica ar obtine 3,4%.

In varianta a doua, cu PNL si PDL masurate impreuna, daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 43,5% dintre respondenti care au o optiune ar alege Alianta PSD-UNPR-PC. Un partid format din fuziunea PNL si PDL ar obtine 29,8% din totalul voturilor, in timp ce PMP ar obtine 7%. UDMR ar fi votata de 5,4% dintre cetatenii care exprima o optiune, in timp ce Forta Civica ar obtine 3,6%. Clasamentul este completat de PRM cu 3,3%, PPDD — 2,8%, PNTCD — 1,2%, restul de 3,4% optand pentru un alt partid. Cifrele sunt calculate pe 63,2% din totalul esantionului, reprezentand persoanele care au indicat o optiune pentru un partid.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 1-6 iulie. Volumul esantionului a fost de 1.055 de persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ą 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Citeste si: CARE ESTE PROFILUL VIITORULUI PRESEDINTE AL ROMANIEI – SONDAJ INSCOP

Chestionarele au fost aplicate in 38 de judete si Municipiul Bucuresti, intr-un total de 75 de localitati (orase mari, medii si mici, comune, sate). Esantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensamantului populatiei din 2011.

Sursa foto: inscop.ro