Sondaj INSCOP: Romanii sunt ingrijorati de scumpiri, disponibilizari si reducerea salariilor

sondaj_inscoop

Cel mai recent sondaj INSCOP arata ca principalele griji ale romanilor sunt legate de cresterea preturilor, de pierderea locului de munca si de scaderea salariilor, iar in ceea ce priveste directia in care se indreapta tara, peste 65% dintre romani considera ca este una gresita.

Astfel, opinia romanilor in ceea ce priveste directia in care se indreapta Romania este preponderent negativa: 65,5% dintre respondenti cred ca tara noastra se indreapta intr-o directie gresita, numai 22,2% cred ca se indreapta in directia buna, iar 12,3% au optat pentru varianta nu stiu/nu raspund.

La capitolul perspectivelor de viitor, romanii sunt preocupati in special de: cresterea preturilor – 29,5% in iulie, fata de 34,2% in februarie; pierderea locului de munca – 28,6% in iulie fata de 22,4% in februarie; diminuarea veniturilor – 17,5% in iulie fata de 15,9% in februarie; inrautatirea starii de sanatate – 15,3% in iulie fata de 15,1% in februarie; calamitati naturale – 2,8% in iulie fata de 2,9% in februarie; posibilitatea unui conflict/razboi in zona – 1,4% in iulie fata de 2,1% in februarie.

Numai 2,5% dintre respondenti au declarat ca nu sunt ingrijorati de viitor, in scadere fata de luna februarie, cand 2,9% aveau aceasta opinie, in timp ce 1,4% declara alte motive de ingrijorare.

83% dintre cei chestionati spun ca pretul energiei si al carburantilor a crescut fata de anul trecut, 12% cred ca preturile sunt la fel si doar 2,5% considerand ca sunt mai mici.

Totodata, 58,3% dintre subiectii sondajului considera ca preturile la energie si carburanti sunt mai mari decat in alte tari europene, in timp ce 22,5% cred ca sunt la fel ca in majoritatea statelor europene, iar 9,2% considera ca sunt mai mici si 10% nu au o opinie formata asupra problemei.

In ceea ce priveste ponderea cheltuielilor cu energia, in medie, romanii consuma 51,4% din venitul mediu al gospodariei pe energie electrica, gaz, agent termic si carburanti in lunile de iarna si 31,3% vara.

Sondajul INSCOP mai arata ca 46,3% din populatie consuma pe energie si combustibili pana in 25% din venituri, 42,6% consuma vara intre un sfert si o jumatate din venitul gospodariei cu energia si combustibilul, iar 9,9% consuma intre 50 si 75% din venit, in timp ce 1,2% dintre romani consuma vara peste 75% din venitul gospodariei pe energie si carburanti.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului “Adevarul”, in perioada 12 – 21 iulie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Chestionarele au fost aplicate in 37 de judete si municipiul Bucuresti, intr-un total de 74 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate). 

Foto: provincianews.ro