Sondaj INSCOP: Romanii vor reducerea MANDATULUI PREZIDENTIAL

Majoritatea romanilor sunt de acord cu REDUCEREA MANDATULUI presedintelui la patru ani (69,9%), releva barometrul INSCOP “Adevarul despre Romania” dat marti publicitatii.

“69,9% dintre respondenti cred ca REDUCEREA MANDATULUI la 4 ani este o idee buna, in timp ce 17,4% sustin ca aceasta este o idee proasta. 12,7% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Raportat la procentul care declara ca vor merge sigur la vot in turul I, 73,2% dintre respondenti sustin ideea REDUCERII MANDATULUI presedintelui Romaniei la 4 ani, 16,8% considera ca este o idee proasta, iar 10% nu stiu sau nu raspund”, arata SONDAJUL, potrivit Agerpres.

Citeste si: INSCOP: CAT DE CUNOSCUTI SUNT CANDIDATII LA PREZIDENTIALE

Potrivit SONDAJULUI, 45,5% dintre respondenti agreeaza un MANDAT de 2 ani al viitorului presedinte pentru a se putea organiza alegeri prezidentiale in 2016, in acelasi timp cu parlamentarele, 38,9% nu sunt de acord cu acest lucru si 15,6% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Dintre cei care declara ca merg la vot in mod sigur in turul I, 47,7% cred ca este o idee buna REDUCEREA MANDATULUI prezidential la patru ani, in timp ce 39,2% nu sustin un astfel de scenariu si 13,1% nu stiu sau nu raspund la intrebare. 

In conditiile in care au fost informati ca reducerea MANDATULUI PREZIDENTIAL la 4 ani si organizarea simultana de alegeri prezidentiale si parlamentare in 2016 vor avea drept rezultat faptul ca se vor organiza alegeri mai rar, 65,5% dintre respondenti valorizeaza pozitiv o asemenea idee, 19,5% cred in continuare ca un asemenea scenariu este o idee proasta, in timp ce 15% nu stiu sau nu raspund.

Raportat la populatia care declara ca voteaza in mod cert in primul tur, 70,6% dintre respondenti sustin REDUCEREA duratei MANDATULUI prezidential si organizarea concomitenta a alegerilor prezidentiale si parlamentare, 17,4% se declara impotriva iar 12% nu stiu sau nu raspund. 

Citeste si: INSCOP: CATA INCREDERE AU ROMANII IN PARTIDELE POLITICE

Barometrul “Inscop — Adevarul despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 2-8 octombrie. Volumul esantionului a fost de 1.095 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. 

Sursa foto: inscop.ro