Sondaj IRES. Câți români au încredere în romi și câți i-ar accepta în familia lor

Un sondaj de opinie realizat de IRES realizat la comanda Agenției Împreună indică faptul că romii și imigranții sunt grupurile în care românii au cea mai puțină încredere sau deloc, aproximativ 70%.

Conform sondajului IRES, romii sunt agreați pentru a locui în România (35%), ceea ce nu implică neapărat o interacțiune directă cu aceștia. Cu cât nivelul de interacțiune crește, cu atât aceștia devin mai puțin dezirabili. Doar 1 din 10 români și-ar dori ca o persoană de etnie romă să îi fie rudă, iar 2 din 10 români și-ar dori ca un rom să îi fie prieten. Romii se află la un nivel apropiat de acceptare (sau neacceptare) cu imigranții și evreii (ambele categorii într-un număr destul de mic în România).

40% dintre respondenți au o părere, în general, proastă și foarte proastă despre romi. Primele cuvinte care vin în minte atunci când românii se gândesc la romi sunt mai degrabă negative: 12% hoți/ furturi, 7% necinste/neîncredere, 5% înșelătorie/ șmecherie/ minciună/ profitori, 4% răutate, 4% needucați/ inculți, 4% țigani, 3% leneși/ puturoși. 15% dintre români au o percepție neutră asupra romilor considerându-i „oameni ca noi”. Atributele pozitive sunt extrem de limitate – 5% oameni buni/ cu bun simț, 3% sufletiști/ loiali/ cinstiți.

Alte concluzii:

5 din 10 români susțin că au o părere bună sau foarte bună despre romi;

7 din 10 români consideră că Guvernul României ar trebui să investească în educație de calitate pentru a sprijini incluziunea romilor;

1 din 10 români susține investiția Guvernului în promovarea culturii rome;

5 din 10 români care au interacționat cu romi au perceput experiența ca fiind una pozitivă;

5 din 10 români declară că preferă utilizarea termenului „rom”, nu pe cel de „țigan”.

Sondajul de opinie IRES a fost realizat în perioada 4-9 iunie, telefonic, pe un eșantion de 1.006 persoane și are o marjă de eroare de +/- 2,5%.

Sursa foto: realitatea