Sondaj IRES: Ce parere au ROMANII despre exodul IMGRANTILOR in tara noastra

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a evaluat perceptia ROMANILOR cu privire la exodul IMIGRANTILOR in Europa. Astfel, ROMANII considera ca riscul unui atac terorist al Statului Islamic (SI) creste odata cu venirea IMIGRANTILOR in tara noastra. Totodata, mai mult de jumatate dintre respondenti sunt de parere ca ROMANIA nu va fi invadata de refugiatii din Orientul Mijlociu si Africa, informeaza postul Romania Tv.

83% dintre persoanele participante la studiul IRES au declarat ca au auzit despre criza IMIGRANTILOR de la granitele Uniunii Europene (UE).

Principalele motive care au generat exodul IMIGRANTILOR din tarile de origine sunt, in opinia respondetilor, razboiul (51%), si saracia (41%), in timp ce principali responsabili pentru criza existenta sunt indicati urmatorii: guvernele din tarile de origine (67%), gruparea terorista Statul Islamic (ISIS) (54%), dar si SUA (36%), Uniunea Europeana (29%), Rusia (28%) sau Israel (24%).

Potrivit datelor, mai mult de jumatate dintre ROMANI – 57% – apreciaza drept mic si foarte mic riscul ca ROMANIA sa fie expusa unei invazii a IMIGRANTILOR din Orientul Mijlociu si Africa, in timp ce 41% considera ca acest risc este unul mare si foarte mare.

Mai mult de o treime dintre participantii la studiu – 35% – evalueaza ROMANIA ca fiind „foarte slab pregatita” pentru a face fata unei crize a IMIGRANTILOR din Orientul Mijlociu si Africa, un procent simular – 38% – o evalueaza ca fiind destul de slab pregatita, in timp ce doar o cincime dintre romani – 21% – cred ca tara noastra este pregatita sa faca fata unei asfel de crize.

Europa este in criza. Peste 300.000 de IMIGRANTI au ajuns deja, iar autoritatile sunt depasite

Pe de alta parte, dintre institutiile care ar putea sa gestioneze o criza a IMIGRANTILOR, participantii la studiul IRES, respondentii crediteaza Armata cu cea mai ridicata incredere – 70% au multa si foarte multa incredere in capacitatea acestei institutii de a gestiona o criza a IMIGRANTILOR, urmata de Jandarmerie (58%), serviciile de informatii (51%), organizatiile umanitare (50%), Politia de Frontiera (49%), Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (39%), autoritati locale (27%). Pe ultimul loc in ierarhia increderii, in aceasta lista predefinita de institutii, se afla Guvernul in capacitatea caruia doar 20% dintre respondenti declara ca au mare si foarte mare incredere.

Mai mult de unul din doi ROMANII -58% – crede ca refugiatii ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga tara unde vor sa isi cladeasca noua viata. In schimb, ROMANI sunt indecisi atunci cand trebuie sa isi exprime opinia legata de primirea refugiatilor in ROMANIA. 65% dintre respondenti sunt de acord total sau partial ca ROMANIA sa primeasca un anumit numar de IMIGRANTI in calitate de membru UE. Insa atunci cand sunt intrebati de posibilitatea ca refugiatii sa se mute chiar in localitatea lor, procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, iar 42% sunt in total dezacord cu aceasta ipoteza.

Sondajul a fost realizat pe elantion de 1.482 indivizi de peste 18 ani, in perioada 28-31 august 2015, marja de eroare fiind de ± 2,6%.

Sursa foto: realitatea