SONDAJ TNS CSOP: ROMANII stiu care ar putea fi principala TINTA a unui ATAC TERORIST in tara noastra

Majoritatea romanilor nu cred ca in Romania pot aparea amenintari teroriste, dar, pe de alta parte, cred in posibilitatea unui atac terorist la Centrala Nucleara de la Cernavoda, arata un studiu TNS CSOP dat publicitatii miercuri, informeaza Agerpres.

In general, cei chestionati considera ca Romania se afla in afara pericolului de amenintari teroriste importante, asa cum s-a intamplat in Franta, Belgia, Marea Britanie si Spania. Cred in mare masura in aparitia unor amenintari teroriste importante 20%, in oarecare masura – 27% iar in mica masura – 43%.

‘Exista o corelatie intre nivelul de educatie si perceptia amenintarilor unor atacuri teroriste: pe masura ce creste nivelul de educatie, creste si procentul celor care declara ca amenintarile teroriste pot aparea in mica masura in Romania’, arata studiul.

CITESTE SI: SONDAJ INSCOP: ROMANII se tem de RAZBOIUL din estul UCRAINEI 

Aceiasi respondenti au dat un raspuns contrar la o intrebare referitoare la posibilitatea declansarii unor atacuri teroriste grave la Centrala Nucleara Cernavoda (CNC). In acest caz, cu cat nivelul de educatie a fost mai ridicat, cu atat mai mult s-a considerat ca pot aparea atacuri teroriste la CNC in mare masura.

Bucurestenii se tem in mica masura de amenintarile teroriste difuze – mult peste media celor care declara ca ele pot aparea in mica masura. In schimb, atunci cand s-a facut referire directa la posibilitatea declansarii unor atacuri teroriste la CNC, bucurestenii au fost categoria de populatie care a declarat in cea mai mare proportie faptul ca in oarecare masura se pot declansa acolo atacuri teroriste.

De asemenea, majoritatea celor chestionati au declarat ca nu sunt de acord decat in mica masura cu diminuarea unor drepturi si libertati individuale – caracterul privat al convorbirilor telefonice, al comunicatiilor pe internet, al comunicarilor pe retelele de socializare, al tranzactiilor bancare, al rezervarilor de bilete pentru transport international, al reuniunilor.

Pentru a se simti mai bine protejati in fata amenintarilor teroriste din Europa, respondentii doresc in mare masura diminuarea libertatilor individuale pentru a fi mai protejati de amenintarile teroriste – 17%, doresc in oarecare masura diminuarea libertatilor individuale – 22%, doresc in mica masura diminuarea libertatilor individuale -48%.

CITESTE SI: IRES: Peste 40% dintre ROMANI au DATORII neplatite; aproximativ 29% au facut o achizitie in 2014 

Sondajul a fost realizat in perioada 27 ianuarie -3 februarie 2015 la nivel national, in randul populatiei de peste 18 ani din Romania, folosind un esantion de 1.065 persoane, cu o marja de eroare de plus/minus 2,9%.

Instrument de cercetare folosit a fost Csop Omnibus (CSOPbus), care reprezinta o metoda de cercetare de piata care permite clientilor sa obtina informatiile dorite intr-un mod rapid si flexibil, oferind acoperire nationala la costuri mici. CSOPbus este realizat lunar, incepand cu data de 26 a fiecarei luni, pe un esantion tri-stratificat, probabilist, de 1.100 de respondenti. Esantionul este reprezentativ pentru populatia peste 15 ani, tinand cont de distributia acesteia pe sexe, grupe de varsta, regiune si mediu de rezidenta. Datele sunt culese cu ajutorul tabletelor, prin intervievare fata in fata la domiciliul respondentilor. Marja de eroare este de plus/minus 3% la un nivel de incredere de 95%.

Sursa foto: realitatea,net