Soprana FELICIA FILIP canta la concertul aniversar JEAN LUPU de la Ateneul Roman

Primaria Sectorului 6 ii invita pe bucuresteni cu ocazia Zilei Femeii la concertul aniversar JEAN LUPU, care va avea loc duminica, incepand cu orele 19.00, la Ateneul Roman, se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Sectorului 6.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural European Sector 6, la initiativa Corului Symbol.

Mai mult decat atat, cu prilejul implinirii a 75 de ani de viata si 55 de ani de dirijat ai artistului JEAN LUPU, va fi lansata cartea monografica, intitulata “Marturisire – Viata ca un labirint” – Jean Lupu, profesor, compozitor si dirijor al Corului «Symbol».

Citeste si: ZIUA FEMEII, in Sectorul 6

Maestrul JEAN LUPU relateaza in autobiografia sa cum, pentru cultivarea gustului pentru muzica de calitate si pregatirea ca viitori melomani a elevilor bucuresteni, a pus accent pe organizarea concertelor educative pentru elevi. “Cu sprijinul profesorilor metodisti de la sectoare, am reusit sa facem atatea abonamente la aceste concerte educative, incat, pentru fiecare concert, era un numar dublu de abonamente fata de numarul locurilor din sala Ateneului Roman: pentru 830 de locuri ale salii, aveam peste 1700 de abonamente. A trebuit ca fiecare concert sa fie cantat o data pentru elevii din trei sectoare si reluat, apoi, pentru elevii din celelalte sectoare”, scrie JEAN LUPU. Asadar, compozitorul si dirijorul Jean Lupu este un om care si-a dedicat viata muzicii de calitate si a contribuit la educatia a generatii intregi de tineri din Sectorul 6 in spiritul culturii clasice, potrivit sursei citate.

Artistul povesteste cum, impreuna cu sotia, amandoi cadre didactice, la mijlocul anilor ’70 s-au mutat in Sectorul 6, in cartierul Militari. A fost profesor la Liceul Pedagogic Bucuresti, unde a avut-o, ca eleva, pe FELICIA FILIP.

Astfel, invitate speciale in concert vor fi: FELICIA FILIP, fosta eleva a dirijorului JEAN LUPU, si fiica acestuia, prof. univ. dr. Olguta Lupu.

Relatia cu tinerii a artistului este prezentata in monografie, atat cu elevii, cat si cu copii sai. Maestrul Jean Lupu scrie, la Capitolul „Marturisire de parinte”, adevaruri eterne trecute prin filtrul unui suflet de muzician. „Ma simt obligat sa infierez acea conceptie daunatoare care zice ca pe copil sa nu-l pupi decat in somn. Nimic mai gresit! Este unul dintre cele mai daunatoare sfaturi. Copilul are nevoie de iubirea exprimata a parintilor ca de o platosa. El va creste echilibrat numai daca ii sunt straine spaimele, nesiguranta fizica si psihica si numai daca va fi invaluit de iubirea parintilor, exprimate in cuvinte, gesturi, fapte”, scrie JEAN LUPU.

Citeste si: EVENIMENTE dedicate MARTISORULUI si ZILEI FEMEII, in Sectorul 6

Evenimentul aniversar va oferi publicului oportunitatea intalnirii cu operele muzicale ale lui Franz Schubert, George Enescu, Johann Sebastian Bach, Ion Vidu etc. in interpretarea armonioasa a corului Symbol, recunoscut ca un veritabil promotor al muzicii corale nationale, dirijat de JEAN LUPU.

Programul spectacolului include piese romanesti si din repertoriul international:

1. Rapsodia I – George Enescu, selectie Constantin Sandu                             

2. Nu pricep, Curata – Gheorghe Cucu, aranjament Olguta Lupu

3. Albinuta – Eugen Mamot

4. Cantand plaiul Mioritei – Irina Odagescu

5. Cuc, cuculet – Nelu Ionescu

6. Alunelul oltenesc – Nicolae Lungu

7. Rondo a capriccio – Radu Paladi

8. Rasunet de la Crisana – Ion Vidu

9. Zapada – Andrei Petrache, versuri: Tudor Arghezi

10. Taraselul – Nicolae Lungu

Pauza

11. Litanie – Stefan Andronic

12. Chindia – Alexandru Pascanu

13. Miorita – Petre Stefanescu

14. Cati ca voi – Elena Mandru

15. Joc din Oas – Mihai Moldovan

16. Despre pace – Irina Odagescu

17. Mama – Ioan D. Chirescu, solista Felicia Filip

18. Dans slav, opus 46, nr. 8 – Antonin Dvorak, piesa la patru maini; la pian Olguta Lupu si fiica sa, Maria-Diana Petrache

19. Ave Maria – Franz Schubert, aranjament corla Olguta Lupu

Sursa foto: jurnalul.ro