SORIN CIMPEANU: Aproximativ 77% dintre elevii care fac religie au ales in continuare acest curs

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu  a declarat ca aproximativ 77 la suta dintre elevii care fac in prezent religie ca materie optionala au ales sa urmeze in continuare acest curs, completand cereri in acest sens, conform deciziei Curtii Constitutionale, relateaza Mediafax. 

Pana in 5 martie ora 12:00 au fost introduse in baza de date 1.809.000 cererei din totalul celor 2.359.880 care au religia in oferta educationala, adica aproape 77% din baza de raportare. Este vorba de cereri introduse in evidenta computerizata. Probabil mai sunt cereri depuse in scoli, dar inca neintroduse in sistemul informational“, a precizat ministrul Educatiei.

Potrivit ministrului Educatiei, in invatamantul preuniversitar sunt 3.095.000 de elevi, dintre care doar 2.359.880 sunt eligibili pentru studiul religiei, restul fiind cei din gradinite, scoala postliceala, dar si formele de invatamant seral sau fara frecventa.

In formularul de inscriere se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica Romana, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania si Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova.

Potrivit ministrului Educatiei, in prezent, religia este predata in scoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.

In scolile din Romania, religia face parte din trunchiul comun si este predata pentru toate cele 18 culte recunoscute.