SORIN CIMPEANU: Este nevoie de o NOUA LEGE A EDUCATIEI si o ALTA CLASIFICARE A UNIVERSITATILOR

Sistemul de invatamant are nevoie de o NOUA LEGE, intrucat actualul document este deja amendat prin trei ordonante de urgenta, dar si de un alt sistem de CLASIFICARE A UNIVERSITATILOR si de internationalizarea acestora, a declarat, vineri, noul ministru al Educatiei, SORIN CIMPEANU.

Despre CLASIFICAREA UNIVERSITATILOR, Cimpeanu a spus ca aceasta trebuie facuta “intr-o modalitate transparenta”, fiind necesare criterii general acceptate si asumate. “Asta pentru ca am avut clasificare si ierarhizare pe baza unor criterii neasumate si nerecunoscute de nimeni. Trebuie sa se tina seama ca nu putem compara universitati politehnice cu cele de muzica, iar pe cele de medicina cu cele de educatie fizica”, a explicat ministrul Educatiei, la preluarea mandatului de ministru al Educatiei si Cercetarii.

In opinia lui SORIN CIMPEANU, NOUA LEGE A EDUCATIEI este necesara pentru ca actualul act normativ a fost deja amendat prin trei ordonante de urgenta. O NOUA LEGE, a adaugat el, trebuie sa fie “rezultatul negocierilor” intre toti cei interesati din sistem.

Citeste si: BUGETUL MINISTERULUI EDUCATIEI, aprobat de Comisiile reunite de buget-finante

El a spus ca sunt multe lucruri care trebuie pastrate din actuala lege si nu doreste o bulversare a sistemului, dar sunt si multe lucruri care trebuie puse intr-o logica fireasca, intr-o coerenta cu realitatile din domeniul Educatiei si Cercetarii.

“Tot ce pot sa va spun este ca voi face tot ce sta in putinta Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru a initia acest proces”, a declarat noul ministru.

El si-a aratat satisfactia ca au fost luate in calcul de Guvern cresterile de 5 la suta din luna martie si cresterile de 5 la suta din luna septembrie pentru personalul didactic si didactic auxiliar.

“Dupa aprobarea bugetului, printr-o buna cooperare cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Finantelor sunt convins ca vom identifica solutia prin care personalul nedidactic va putea sa primeasca sporuri intre 0 si 30 la suta. Spun «intre 0 la suta» pentru ca nu tot personalul nedidactic are salarii mici, sa reusim o normalizare a nivelurilor nesalariale pentru personalul nedidactic. Vom sustine foarte mult acest lucru in raporturile cu Ministerul de Finante si Ministerul Muncii”, a afirmat Cimpeanu.

Referitor la cercetare, noul ministru a spus ca va sustine proiectele incepute de MIHNEA COSTOIU, care, in opinia lui Cimpeanu, a reusit, pentru prima data in sistem, sa “impuna cercetarea pe agenda publica” nu prin lipsa de fonduri, ci prin proiecte.

Citeste si: SORIN CIMPEANU: Retragerea titlului de doctor lui VICTOR PONTA se poate face printr-un act normativ de ACEEASI VALOARE

“Putem spune ca domnul Costoiu a fost primul ministru al Cercetarii care a reusit sa impuna cercetarea pe agenda publica, cercetarea ca motor al progresului si sursa de crestere a competitivitatii. Ma refer nu numai la nivel national, ci si international. De aceea, o prioritate va fi sustinerea cercetarii aplicative si transferul rezultatelor cercetarii in mediul real. Sustin si ideea constituirii de consortii, pentru mai buna accesare de fonduri, internationalizarea univeristatilor si continuarea proiectelor incepute – ELI (laserul de la Magurele – n.r.) si Dunare-Delta Dunarii -Marea Neagra”, a mai spus Cimpeanu.

Noul ministru al Educatiei si Cercetarii Stiintifice, SORIN CIMPEANU, a preluat vineri mandatul de la fostul ministru MIHNEA COSTOIU, in cadrul unei ceremonii organizate la sediul Ministerului Educatiei.

Sursa foto: hotnews.ro